Type Here to Get Search Results !

Πάτρα - Διαχείριση απορριμμάτων: Θα χάσουμε μια ακόμη πενταετία;

Πάτρα - Διαχείριση απορριμμάτων: Θα χάσουμε μια ακόμη πενταετία;  Του Γιώργου Κουτσούκου*

Αρχές ΙΟΥΝΊΟΥ είναι η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ με δράσεις σε όλες τις χώρες. Το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας είναι ένα από τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στο επίπεδο της Ευρώπης.
Πάνω του βασίζονται ο τουρισμός, εν πολλοίς η γεωργία και η αλιεία ενώ και αρκετοί κλάδοι της βιομηχανίας στους οποίους άμεσα ή έμμεσα η εικόνα του περιβάλλοντος της χώρας έχει θετική ή αρνητική αντανάκλαση (π.χ βιομηχανία τροφίμων, καλλυντικών, κτλ...).
Χρειάζεται ωστόσο να ξεφύγουμε από μια στείρα και συντηρητική / αμυντική προσέγγιση «προστασίας» και να πάμε σε μια προσέγγιση«ολοκληρωμένης διαχείρισης».
Εκεί πρέπει να εστιάσει ο «επιθετικός» ρόλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Στη συνέχεια να εφαρμοσθεί σε περιφερειακό & τοπικό επίπεδο.
Καθημερινά ενεργούμε μέσα σε ένα περιβάλλον που παραλάβαμε από τις προηγούμενες γενιές και θα παραδώσουμε στις επόμενες. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση σε κάθε πολίτη της χώρας μας σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό.
Ο σχεδιασμός σαν ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ πρέπει να αποσκοπεί στην προστασία και τη βελτίωση αυτού του περιβάλλοντος στο πλαίσιο μιας αειφόρου ανάπτυξης, έτσι ώστε οι ανάγκες της παρούσας γενιάς να καλύπτονται χωρίς να υποθηκεύεται η ικανότητα των επόμενων γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.
Μια τέτοια πολιτική στηρίζεται στην αρχή της προληπτικής δράσης, της ανάληψης διορθωτικών ενεργειών στην πηγή, στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και στην ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων.
Ο στόχος είναι μέσω της προώθησης αειφόρων προτύπων κατανάλωσης και παραγωγής να αποσυνδεθεί επιτέλους η οικονομική μεγέθυνση από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Σημειωτέον πως για την Ευρωπαϊκή Ένωση η έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας αποτελούν βασικές πολιτικές επιλογές.
Για μια χώρα όπως η Ελλάδα που από την μία δεν έχει την επιβάρυνση μιας μεγάλης βιομηχανικής παραγωγής και από την άλλη ως τουριστικός προορισμός βασίζεται στο φυσικό της περιβάλλον, ως συγκριτικό πλεονέκτημα, αποτελεί αυτονόητη επιλογή η υιοθέτηση αυστηρών κανόνων προστασίας του, ενδεχομένως και σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλα κράτη-μέλη.
Διαχείριση στερεών αποβλήτων
Πολύς λόγος και αντιπαράθεση έγινε στην ΠΑΤΡΑ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές για το θέμα των απορριμμάτων και διαχείρησης των αποβλήτων. Η απερχόμενη δημοτική αρχή αντί να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης για μικροεκλογικές και άλλες σκοπιμότητες αδράνησε , αδιαφόρησε και υπονόμευσε ακόμη περισσότερο το μέλλον μας και ιδιαίτερα των παιδιών μας.
Βασικός στόχος της πολιτικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων πρέπει να είναι η μέγιστη δυνατή μείωση του όγκου τους. Απαιτείται να τεθούν γενναίοι ποσοτικοί στόχοι με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, προς αυτή την κατεύθυνση. Προώθηση της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης υλικών (‘3R’) με αυτή την ιεραρχική σειρά.
Με βάση την κοινοτική νομοθεσία για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων πρέπει να προωθηθεί η μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης ώστε στους χώρους ταφής να καταλήγουν μόνο υπολείμματα (5-10%).
Θα πρέπει λοιπόν να υλοποιηθούν τα ακόλουθα μέτρα.
Επικαιροποίηση και εφαρμογή Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Διαχείριση κατ’ αρχήν σε επίπεδο πόλης αλλά και μητρόπολης και εθνικό όπου απαιτείται, με τον κατάλληλο σαφή διαχωρισμό αρμοδιοτήτων.
Καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης
Ανάλυση νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου Ανάλυση και αξιολόγηση ευρωπαϊκών πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων
Εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης αποβλήτων σε εθνικό επίπεδο - Αξιολόγηση Κεντρική οργάνωση για την υλοποίηση - παρακολούθηση - έλεγχο της διαχείρισης στερεών μη επικινδύνων αποβλήτων
Προτάσεις για ενημέρωση - ευαισθητοποίηση των εμπλεκομένων μερών και όλων των πολιτών
Πρόγραμμα ανακύκλωσης – κομποστοποίησης στο κάθε σπίτι.
Οικονομική ανάλυση Σύνταξη Τεχνικών Προδιαγραφών Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων
Τεχνολογίες και συστήματα διαχείρισης αποβλήτων
Βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές (‘ΒΑΤ’)
Αποτίμηση της μέχρι σήμερα πορείας της ανακύκλωσης και πρόταση για το μέλλον Ενδεικτικές πολιτικές σε εθνικό & τοπικό επίπεδο:
Υποχρέωση κάθε δήμου να καταρτίσει δημοτικό σχέδιο διαχείρισης αστικών αποβλήτων που θα συνάδει με τις κατευθύνσεις του εθνικού σχεδιασμού (πχ. κοστολόγηση σκουπιδιών βάσει όγκου, διαχωρισμός τελών καθαριότητας από τα γενικότερα δημοτικά τέλη, υποχρέωση δημοσίευσης σχετικών οικονομικών καταστάσεων)
Άμεση συσχέτιση της οποιασδήποτε χρηματοδότησης κάθε δήμου με την ύπαρξη και εφαρμογή του ανωτέρω σχεδίου
Υποχρεωτική συμμετοχή στην ανακύκλωση με διαχωρισμό στην πηγή από τις κρατικές & τοπικές υπηρεσίες.
Υιοθέτηση αυστηρότατων και ξεκάθαρων εθνικών προδιαγραφών, που θα βασίζονται στις ανωτέρω αναφερόμενες ‘ΒΑΤ’, για την κατασκευή και χωροθέτηση των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.
Κατάρτιση και εφαρμογή Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων με βάση τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Η νέα Δημοτική αρχή της πόλης μας, θα πρέπει χωρίς κραυγές και ΄΄σκοπιμότητες΄΄, αλλά με σοβαρότητα & υπευθυνότητα να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης αποβλήτων για όλη την ΑΧΑΙΑ σε συνεργασία με όλους τους δήμους και την περιφέρεια.
Είναι απαραίτητη μια μονάδα κομποστοποίησης που μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ. ΄Ολοι μας πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να βρούμε την βέλτιστη λύση με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά κυρίως με υπευθυνότητα για το μέλλον των παιδιών μας.
Θα πρέπει επίσης σαν ενεργοί πολίτες να ψηφίζουμε και να στηρίζουμε τα πολιτικά στελέχη που έχουν την υποδομή, τις γνώσεις, τις δεξιότητες αλλά κυρίως την υπευθυνότητα και την αποφασιστικότητα να κάνουν τις απαραίτητες ρήξεις και να φέρουν αποτελέσματα.
Η Πάτρα δεν έχει τα περιθώρια να χάσει & την επόμενη 5ετία…
*Ο Γιώργος Κουτσούκος έχει Βachelor & Μαster στην Διεθνή οικονομία από το Βοston University. -Εχει διατελέσει Γενικός & Εμπορικός Διευθυντής καθώς και Διευθυντής & Στέλεχος Μάρκετινγκ & Πωλήσεων σε εταιρίες όπως - ΑΧΑΙΑ- CLAUSS, RESULTS, OMIΛΟΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗ, CAMBAS, METAXA/IDV, MITOS, OUZO 12, GENERAL MOTORS, NEW MEDIA GROUP. -Εχει συντονίσει πάνω απο 2.000 projects για εταιρείες όπως - ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ, VIVARTIA, AXAIA- CLAUSS, PEPSI/HBH, SONY, SONY-ERICSSON, KRI-KRI, ΜΠΟΙΚΟΣ, ΜΥΘΟΣ, ΝΙΚΑΣ, ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ, ΚΟΣΜΟCAR, ALPHA BANK, EMPORIKI LEASING, GENESIS, LINETTE, XENIA. -Είναι εισηγητής σεμιναρίων σε θέματα ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, ΠΩΛΗΣΕΩΝ ,ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ σε εταιρείες και σε Εκπαιδευτικά ιδρύματα. -Είναι μέλος στο ΕΙΜ, ΕΕΔΕ, ΟΕΕ & έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος της Δ.Ε. στο Ελληνικό Ινστιτούτο Μάρκετινγκ και στη Σ.Τ.Α. στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. -Εχει διατελέσει Πρόεδρος & Αντιπρόεδρος σε Σύλλογο Γονέων Λυκείου για 6 χρόνια. -Εχει αναπτύξει Εθελοντική δράση για την Κιβωτό του Κόσμου, Χαμόγελο του παιδιού , ΑΜΕΑ, Αδέσποτα ζωάκια, καθώς και σε δράσεις για Αναδασώσεις, Καθαρισμούς ακτών, προστασία του Περιβάλλοντος. -Eίναι Σύμβουλος επιχειρήσεων & Οργανισμών σε θέματα Ανάπτυξης, Οργάνωσης, Μάρκετινγκ, Πωλήσεων, Eξυπηρέτησης πελατών, Επικοινωνίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ