Type Here to Get Search Results !

Μπλόκο στο άνοιγμα νέων φαρμακείων στην περιοχή - Καμία νέα άδεια


Στην Αχάι λειτουργούν περισσότερα φαρμακεια από όσα πρέπει σύμφωνα με τα πληθυσμιακά της δεδομένα.
Συνολικά στον Νομό λειτουργούν 339, εκ των οποίων τα 292 στο Δήμο Πατρέων και τα 47 στην Αιγιάλεια. Μετά την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για εφαρμογή πληθυσμιακών κριτηρίων για λειτουργία νέων φαρμακείων, στην Αχαΐα δεν πρέπει να ανοίξει κανένα καινούργιο.
Οπως δήλωσε στο patrastimesο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ανδρέας Σοφιανόπουλος «τα φαρμακεία που έχουμε άνοιξαν πριν την εφαρμογή του συγκεκριμένου κριτηρίου και ορισμένα στο διάστημα που μεσολάβησε επί Νομαρχίας. Βάσει του πληθυσμιακού κριτηρίου έπρεπε να έχουμε πολύ λιγότερα από αυτά που έχουμε σήμερα».
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει φαρμακοποιοί, από διάφορες περιφέρειες της χώρας, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθούν αποφάσεις των τοπικών νομαρχιακών οργάνων, με τις οποίες απορρίφθηκαν αιτήσεις ίδρυσης φαρμακείων. Οι αιτήσεις αυτές απορρίφθηκαν, καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του πληθυσμιακού κριτηρίου για την ίδρυση των φαρμακείων. Στις αποφάσεις τους οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι τα φαρμακεία δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά «ιδιότυπα καταστήματα, στα οποία συνδυάζεται η υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα και η κοινωνική αποστολή με την εμπορική εκμετάλλευση».

Σε άλλη απόφαση επισημαίνεται ότι «η ορθολογική και ισόρροπη κατανομή των φαρμακείων σε όλη τη χώρα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο άμεσος και με ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμός του συνόλου του πληθυσμού με τα αναγκαία φάρμακα, αποτελούν επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι δικαιολογούν την επιβολή περιορισμών, όχι μόνο στην άσκηση, αλλά και στην πρόσβαση στο επάγγελμα του φαρμακοποιού».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ