Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: Ο ρόλος της ομογένειας στην ανάκαμψη της οικονομίας

Πάτρα: Ο ρόλος της ομογένειας στην ανάκαμψη της οικονομίας

Η εκδήλωση του ΑΧΕΠΑ στο Forum Ανάπτυξης 2013

Η δύσκολη ελληνική πραγματικότητα και ο τρόπος με τον οποίο μπορούν οι Έλληνες ομογενείς, να στηρίξουν τις προσπάθειες για ανάκαμψη της οικονομίας, αποτέλεσε το κεντρικό ζητούμενο της εκδήλωσης των ΑΧΕΠΑ της Πάτρας (οργάνωση AHEPA Patras HJ_25 «Saint Andrew») στα πλαίσια του Forum Ανάπτυξης 2013 / 16ο Money Show Πάτρας, χθες Κυριακή 24 Νοεμβρίου στο Ξενοδοχείο Astir. Kεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Νικόλαος Παπαδόπουλος, Κυβερνήτης των ΑΧΕΠΑ στη χώρα (AHEPA Hellas District 25) ο οποίος διαπίστωσε ότι η συνεργασία των ομογενών με την κυβέρνηση, παραμένει και σήμερα καθόλου ικανοποιητική.
«Οι επενδύσεις των Ελλήνων του εξωτερικού ήταν -τόσο κατά το παρελθόν, όσο και σήμερα που διαρκεί αυτή η κρίση- ελάχιστες, θεωρούμε ότι το ελληνικό κράτος εκμεταλλεύεται και δε χρησιμοποιεί σωστά τους έλληνες ομογενείς» σχολίασε, συμπεραίνοντας «δεν είναι ο παράγοντας πολιτική αστάθεια που επηρεάζει αρνητικά κάθε προσπάθεια, αλλά η ασυνέπεια, η γραφειοκρατία και η διαφθορά που ανάγκασαν πολλούς και επώνυμους ομογενείς επενδυτές εξ Αμερικής κυρίως, να εγκαταλείψουν τα σχέδια τους στη χώρα μας και να προτιμήσουν γειτονικές χώρες για τις επενδύσεις τους».

«Οι ΑΧΕΠΑ έχουν προσπαθήσει αλλεπάλληλες φορές, ιδιαίτερα στον τουρισμό, να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, όμως η προσπάθεια είναι πάντα απεγνωσμένη καθώς δεν υπάρχει σοβαρότητα και συνέπεια εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας» κατέληξε.Από την πλευρά του, ο Γιάννης Πορφύρης, Πρόεδρος του Τμήματος ΑΧΕΠΑ Πάτρας παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αξιοποίηση 25 ακινήτων από τη Δυτική Ελλάδα που ανήκουν στο δημόσιο και παραμένουν αναξιοποίητα, προς όφελος της Περιφέρειας και της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.  Πρόκειται για ένα διακρατικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή κεφαλαίων και από ομογενείς, την ονομασία «Polyinvest Project» το οποίο προετοιμάστηκε μετά από επίπονη έρευνα και με την εφαρμογή του μπορεί να αλλάξουν όροι και η ποιότητα ζωής σε αρκετά σημεία της υπαίθρου σε επίπεδο περιφέρειας. Επίσης στα θετικά στοιχεία της δράσης αυτής μπορεί να συμπεριληφθεί η προστιθέμενη αξία από την εμπορική αξιοποίηση σχολάζουσων εκτάσεων και η ανάδειξη του χειμερινού τουρισμού και του αγροτουρισμού.      

Μέλος των ΑΧΕΠΑ και ο Άγγελος Σταυρόπουλος, Οικονομολόγος, αναφέρθηκε τους απόδημους και την ελληνική κρίση. «Η κρίση είναι σήμερα και μια ευκαιρία πρόσκλησης για να έλθουν κεφάλαια που επενδύουν στο ρίσκο όμως μέχρι πρότινος το κράτος δεν ήταν έτοιμο να εξετάσει και να αξιοποιήσει αποτελεσματικά αυτό που σήμερα λέμε εμείς ευκαιρία» τόνισε, συνεχίζοντας: «Η κρίση είναι κατά κύριο λόγο θεσμική διότι μέχρι χθες ζούσαμε σε μια κοινωνία που κάποιοι, λόγω της εξουσίας που είχαν αποκτήσει στο διαβρωμένο κράτος, θεωρούσαν ότι είναι ‘ιδιοκτήτες’ των θεσμών».
     
«Στο ερώτημα ποια είναι η λύση, απαντάμε η συγκέντρωση κεφαλαίων σε κλάδους με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση και οι εξαγωγές τροφίμων» τόνισε.  Προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση, σύμφωνα με τον ομιλητή, είναι επίσης η κινητοποίηση κεφαλαίων για υποδομές, ενέργεια και η αξιοποίηση φυσικών πόρων, περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο δημόσιο και ακινήτων που είναι δεσμευμένα από τις τράπεζες.Στη συνέχεια η Δώρα Μελίστα κοινωνική λειτουργός και μέλος των ΑΧΕΠΑ αναφέρθηκε στην προσπάθεια των ομογενών να συνδράμουν στην εγχώρια οικονομία, λέγοντας ότι «έστω και σε δύσκολους καιρούς, η καρποφορία θα έρθει σύντομα, για να δει ο τόπος καλύτερους καιρούς».  
Μιλώντας για τους απόδημους και την οικονομική κρίση, ο Δημήτρης Νικολάου μηχανικός και αντιπρόεδρος των ΑΧΕΠΑ Πάτρας, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η συμβολή των ΑΧΕΠΑ στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και ιδιαίτερα στην περιφέρειά μας, τονίζοντας: «Εμείς εδώ στην Ελλάδα να εντοπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα και να ζητήσουμε την άποψη, την οικονομική στήριξη, την τεχνογνωσία και των εμπειρία των ομογενών».
Από την πλευρά του ο Λεωνίδας Καρνάρος, Ταμίας των ΑΧΕΠΑ Πάτρας και αντιπρ. της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα αναδρομή στην ιστορία των ΑΧΕΠΑ, η οποία ξεκινά στις αρχές του 19ου Αιώνα με στόχευση να συσφίξει τις σχέσεις των Ελλήνων μεταναστών με τους Αμερικάνους που ήταν στην αρχή αρκετά προβληματικές και εν συνεχεία μετατρέπεται σε μια οργάνωση – δεσμό των ομογενών, φτάνοντας μέχρι και σήμερα που η 4η γενιά Ελλήνων στην Αμερική, εγγράφεται στις τάξεις της οργάνωσης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ