Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: "Βόμβα" στην ακίνητη περιουσία στη συνεδρία της Ένωσης Ιδιοκτητών

Πάτρα: "Βόμβα" στην ακίνητη περιουσία στη συνεδρία της Ένωσης Ιδιοκτητών

"Μπαίνουμε στην εποχή της ανθρωποφαγίας" είπαν μεταξύ άλλων οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Forum Ανάπτυξης 2013

Διπλός φόρος στα ακίνητα, αυτοτελής φορολόγηση ενοικίων, πόθεν έσχες στις αγορές ακινήτων και κατάργηση του δικαιώματος εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο. Είναι άλλοι τρεις νέοι επιβαρυντικοί παράγοντες για τους οποίους θα πρέπει να αισθάνονται δύσκολα οι ιδιοκτήτες ακινήτων το 2014. «Ο κάθε ιδιοκτήτης πια σκέφτεται πως θα ξεφορτωθεί ένα ακίνητο που έχει στην ιδιοκτησία του» σχολίασε ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και Πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), που βρέθηκε στην Πάτρα για την εκδήλωση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του FORUM Ανάπτυξης 2013 – 16ο MONEY SHOW.
«Μπαίνουμε στην εποχή της ανθρωποφαγίας. Ενώ μέχρι σήμερα μπορούσαμε να είμαστε ανεκτικοί με τους ενοικιαστές, το 2014 μας αναγκάζουν να τους εξώνουμε» σχολίασε ο κ. Παραδιάς, καθώς, με την κατάργηση του δικαιώματος εκχώρησης στο Δημόσιο , ο ιδιοκτήτης θα φορολογείται για τα ανείσπρακτα μισθώματα σαν να τα έχει εισπράξει και μάλιστα αυτοτελώς και από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 11%. Ο μεγάλος πονοκέφαλος όμως για τους ιδιοκτήτες είναι το γεγονός ότι ποινικοποιείται η αδυναμία εξόφλησης των φόρων. «Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει αποποινικοποίηση και εκχώρηση στο Δημόσιο των ίδιων των ακινήτων. «Αφού μας φορολογούν για τα ντουβάρια, ας πάρουν τα ντουβάρια για όσο τα φορολογούν και δεν θέλουμε ρέστα. Ας τα κρατήσουν για τα επόμενα χρόνια, γιατί η φορολόγηση δεν θα είναι για ένα χρόνο, αλλά συνεχής» σχολίασε ο κ. Παραδιάς. 
Η ατμόσφαιρα βάρυνε ακόμη περισσότερο, όταν ο δικηγόρος Ευστάθιος Μπακάλης, υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς ότι οι φορολογικές αμφισβητήσεις δεν έχουν βέβαια αποτελέσματα, οπότε οι πολίτες – ιδιοκτήτες ακινήτων δεν είναι εύκολο να προσφύγουν στην προστασία της Δικαιοσύνης. Ως φορολογικός σύμβουλος της Ολομέλειας προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, παρέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα, από τα οποία καταδείχθηκε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαλλαγεί κανείς από τις οφειλές που προκύπτουν μέσω της φορολογίας ακινήτων. «Το μήνυμα είναι: Πληρώστε γιατί δεν υπάρχει άλλη σωτηρία» συμπέρανε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.
Για πολλαπλάσια επιβάρυνση που δρα ανασχετικά για την αγορά ακινήτων, μίλησε ο Διονύσιος Χιόνης, Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και αντιπρόεδρος Δ.Σ της ΠΟΜΙΔΑ. Διέβλεψε «νέκρωση της αγοράς» και παρατήρησε ότι «λόγω της υψηλής φορολογίας στα ακίνητα έχουν αυξηθεί σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά και η τραπεζική πίστη». Πάντως δεν απέκλεισε, στο μέλλον, η ανάκαμψη, να έρθει μέσα από τα ακίνητα, ενώ κατέθεσε τη δυσπιστία του για ξένες επενδύσεις από Σεΐχηδες και Κινέζους- όπως σχολίασε.
Το ενδεχόμενο, τα ακίνητα να φέρουν ξανά ανάπτυξη, δεν απέκλεισε, εκ μέρους των κατασκευαστών, ο Παναγιώτης Χελάς, βλέποντας προοπτική στην εξοχική κατοικία προς ξένους που ενδιαφέρονται να την αποκτήσουν στην Ελλάδα. Είπε όμως ότι πρόκειται για ένα νέο προϊόν «κλειδωμένο» πολεοδομικά, περιβαλλοντικά και φορολογικά. «Κι ενώ θα μπορούσε να είναι ένα 100% ελληνικό προϊόν, είναι πιθανό να δούμε ξένα συμφέροντα να επενδύουν σε αυτό με τη διαδικασία του φας τρακ» εκτίμησε.
«Ας ελπίσουμε ότι αυτά δεν θα διαρκέσουν για πολύ» ευχήθηκε ο Κωνσταντίνος Κοπανιτσάνος ως εκπρόσωπος των μεσιτών, διαπιστώνοντας στο μεταξύ ότι στην παρούσα φάση «τα ακίνητα έχουν απαξιωθεί, τόσο που είναι κακό να κληρονομείς σήμερα ακίνητα».

ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ
Το τέλος της αναστολής των πλειστηριασμών ήταν αναμφίβολα ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την συζήτηση. Η Κυριακή Αθανασιάδη, δικηγόρος, Πρόεδρος της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας, δεν έκρυψε την οργή της: «Οι ίδιοι που μας εξευτέλισαν, έρχονται να μας πουλήσουν προστασία». Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε την δήλωση του υπουργού Κ. Χατζηδάκη «οι φτωχοί να μην φοβούνται» και η κ. Αθανασιάδη, συνέχισε στον ίδιο τόνο:
«Αν φτάσεις να είσαι αξιολύπητος και αξιοθρήνητος, τότε ναι, η Πολιτεία θα σε προστατεύσει». Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, ο Νικόλαος Παπάκος, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, μέλος του Δ.Σ της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας , εκτίμησε ότι δεν θα μετέχουν ιδιώτες αγοραστές, με αποτέλεσμα πολλά από τα ακίνητα να καταλήξουν είτε στις Τράπεζες, είτε στο Δημόσιο.
Σχετικά με το νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «αν κάποιος έχει δέκα ακίνητα κι έχει ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, δεν μπορεί να τα σώσει και τα δέκα, αλλά μόνο εκείνο που αποτελεί πρώτη κατοικία». Επίσης, ο κ. Παπάκος συνέστησε στους ιδιοκτήτες ακινήτων να σπεύσουν να τα δηλώσουν στο Κτηματολόγιο, όσοι δεν το έχουν ακόμη πράξει. «Υπάρχουν ακόμη πολλά αδήλωτα στην περιοχή, τα οποία θα χαθούν όταν το Κτηματολόγιο γίνει οριστικό» τόνισε κι έδωσε μια ακόμη συμβουλή:«Να ελέγχετε τα ειδοποιητήρια ΦΑΠ που έρχονται, γιατί έχουν γίνει πολλά λάθη».
Πάντως ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας, με τον τρόπο που τελικά θα επιβληθεί, και θα είναι περισσότερο επιβαρυντική για την αστική περιουσία, έναντι των ελαφρύνσεων που θα ισχύσουν για τα εκτός σχεδίου ακίνητα, συνάντησε τις ευθείες βολές του προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ Στράτου Παραδιά προς τους βουλευτές της Περιφέρειας: «Δηλαδή όσοι έχουν παραμείνει όρθιοι, θα πρέπει να πληρώσουν. Η αστική περιουσία έρχεται να φορτωθεί και την φορολόγηση των εκτός σχεδίου. Η έννοια της εισπραξιμότητας της φορολογίας , εξαργυρώθηκε με την εισπραξιμότητα της ψήφου».

ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ
Στο μεταξύ, ένα από τα μέτρα που κρίνονται ως θετικά από τους ιδιοκτήτες, είναι η συζήτηση που γίνεται γύρω από την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων. Υπάρχει η πεποίθηση ότι με ανοικτή διαπραγμάτευση μεταξύ ιδιοκτήτη και μισθωτή σε ότι αφορά το ύψος του ενοικίου και τη διάρκεια της μίσθωσης, θα βρεθεί ισορροπία. Θεωρήθηκε πως μόνο υπό αυτό το καθεστώς, θα βρουν ενοικιαστές επαγγελματικοί χώροι που σήμερα παραμένουν αδιάθετοι, αφού ο ιδιοκτήτης θα έχει τη δυνατότητα να συμφωνήσει σε ένα μικρό μίσθωμα, αλλά όμως η σύμβαση θα έχει μικρή διάρκεια, χωρίς να υπάρχει μακροχρόνια δέσμευση.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Για μία ακόμη φορά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων κλήθηκαν να ασφαλίσουν την περιουσία τους, με την επισήμανση ότι «αν το σπίτι σου καταστραφεί, δεν θα έρθει κανείς να σου το ξαναφτιάξει». Στο πλαίσιο αυτό, ο ασφαλιστικός σύμβουλος Νικόλαος Κεχαγιόγλου αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό πρόγραμμα ΠΟΜΙΔΑ – INTERAMERICAN. Απευθύνεται στα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ, συνδυάζει χαμηλά ασφάλιστρα (περίπου 143€ το χρόνο για ένα σπίτι 100 τ.μ. με κατασκευαστική αξία 75.000€) και αρκετές καλύψεις.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ