Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: Θα κόβονται οι «νεκροί» λόγω σκαθαριού φοίνικες

Ο Δήμος Πατρέων αφού εξάντλησε κάθε περιθώριο διάσωσης των φοινίκων που έχουν ιστορικά συνδεθεί με την πλατεία Υψηλών Αλωνίων της Πάτρας, προχώρησε στην κοπή φοινίκων από την συγκεκριμένη πλατεία, καθώς υπήρχε άμεσος κίνδυνος αιφνίδιας πτώσης τους και τραυματισμού διερχόμενου από την πλατεία. Όπως έχει ανακοινωθεί και κατά το παρελθόν, το πρόβλημα σε όλες τις περιοχές της χώρας αλλά και σε άλλα σημεία της Πάτρας είναι μεγάλο και οφείλεται σε έντομο και συγκεκριμένα στον Κόκκινο Ριγχωτό Κάνθαρο που προσβάλλει όλα τα είδη των φοινίκων.
Το έντομο αυτό εισήχθη στην πατρίδα μας από την Αίγυπτο από φοινικόδεντρα τα οποία δεν είχαν ελεγχθεί φυτογειονομικά. Από το 2005 έως σήμερα έχει καταστρέψει όλους τους φοίνικες ξεκινώντας από την Κρήτη, σαρώνοντας την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα και την Αττική. Η προσβολή ξεκινά από την κορυφή του φυτού, στην βάση των νεαρών φύλλων. Από μακριά, χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι, η καταστροφή της νέας βλάστησης (καρδιάς) και το γύρισμα των φύλλων προς τα κάτω, δίδοντας την εικόνα μίας ομπρέλας. Η συνέχεια είναι να πέφτουν τα φύλλα, να σέπεται ο κορμός και έτσι να ξεραίνεται το δέντρο.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ειδικές οδηγίες εξειδικεύει τα αναγκαία μέτρα, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους. Ένα από αυτά είναι, τα άρρωστα φυτά να κόβονται από την βάση τους, να τεμαχίζονται και να καίγονται ή να θάβονται σε βάθος μεγαλύτερο των 2 μέτρων. Να λαμβάνονται δε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά του εντόμου και άλλου, με κάλυψή τους με εντομοστεγή δίχτυα, ή με ψεκασμό των κομμένων με εντομοκτόνα κλπ. Από τις διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών, γίνεται καταγραφή των Φοινίκων με GPS, καθώς και μακροσκοπικός έλεγχος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ