Type Here to Get Search Results !

«Στόχος οι 500 μεταμοσχεύσεις κάθε χρόνο» λέει από την Πάτρα ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

Μετριότατες επιδόσεις καταγράφει η Ελλάδα σε επίπεδο δωρητών οργάνων, αλλά και μεταμοσχεύσεων, ενώ οι ανάγκες είναι διαρκείς και μεγάλες. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και Καθηγητή Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Μπολέτη, η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο σε επίπεδο δωρητών, αλλά και σε επίπεδο μεταμοσχεύσεων, με αποτέλεσμα να γίνεται ένας διαρκής αγώνας προκειμένου οι έχοντες ανάγκη να αποκτήσουν… δικαίωμα στη ζωή.
Ο κ. Μπολέτης βρέθηκε χθες στα γραφεία της εφημερίδας "Γνώμη" και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Δότη μίλησε για το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα, κομίζοντας κάποιες, μάλλον απαισιόδοξες διαπιστώσεις αλλά και ορισμένα πολύ αισιόδοξα μηνύματα. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπολέτης περιέγραψε την πολύ μέτρια εικόνα που έχει η Ελλάδα στον τομέα του πλήθους των δωρητών: «Δυστυχώς, η χώρα μας υπολείπεται σε σχέση με τα διεθνή αλλά και τα ευρωπαϊκά επίπεδα. Βρίσκεται στο 50% του μέσου ευρωπαϊκού όρου σε επίπεδο Δοτών και ίσως και παρακάτω. Και οι όποιες αυξήσεις δοτών έχουν σημειωθεί κατά καιρούς, είναι παροδικές. Οφείλονται σε συγκεκριμένα περιστατικά που προσωρινά ευαισθητοποίησαν την κοινή γνώμη, αλλά μόνο προσωρινά, με αποτέλεσμα η γενική εικόνα να παραμένει μέτρια» ανέφερε, θέτοντας σαφές μήνυμα παιδείας αλλά και «εκπαίδευσης» των Ελλήνων στην δωρεά οργάνων.
ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ

«Εμείς, ως Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, προτείνουμε να εκπέμπεται σταθερά και με διάρκεια το μήνυμα της δωρεάς οργάνων, προκειμένου οι Έλληνες να κατανοήσουν σταδιακά την αξία αυτής της δωρεάς, που προσφέρει ζωή και υγεία, δηλαδή το ύψιστο αγαθό» τόνισε ο κ. Μπολέτης, συμπληρώνοντας με νόημα ότι η δωρεά οργάνων δεν είναι πάντοτε ένα δώρο… σε άλλους, αλλά μπορεί κάποτε να αποδειχθεί πολύτιμη και αναγκαία σε οποιονδήποτε. Εξάλλου, όπως είμαστε όλοι εν δυνάμει ασθενείς, έτσι είμαστε και όλοι, εν δυνάμει λήπτες οργάνων…
Σε ερώτησή μας για το εάν οι Έλληνες διακατέχονται από κάποιου είδους φοβία σε σχέση με τη δωρεά οργάνων ή για το σύστημα μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας, ο κ. Μπολέτης υπήρξε κατηγορηματικός: «Κοιτάξτε, μπορούμε να βρίσκουμε χίλιες δύο δικαιολογίες. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια φοβία. Πιστεύω ότι υπάρχει… αδιαφορία. Και έλλειμμα γνώσης. Και απόδειξη τούτου είναι και η έλλειψη αιμοδοτών και αίματος που υπάρχει στην Ελλάδα. Ακόμα και αν δεχτώ ότι σε σχέση με τη δωρεά οργάνων υπάρχει κάποια φοβία, σε σχέση με την αιμοδοσία δεν υπάρχει τίποτα. Γιατί, δεν έχουμε επαρκή αριθμό αιμοδοτών και επαρκείς ποσότητες αίματος;».
ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ 500 ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

Αυτές, όμως, όπως προαναφέρθηκε, ήσαν οι μάλλον απαισιόδοξες διαπιστώσεις. Γιατί ακολούθησαν κάποια πολύ αισιόδοξα μηνύματα από τον κορυφαίο καθηγητή ιατρικής. Και το πρώτο αφορούσε τον στόχο του ΕΟΜ: «Σήμερα στην χώρα γίνονται περί τις 250 μεταμοσχεύσεις κάθε χρόνο. Στόχος μας – και πιστεύουμε πως είναι εφικτός - θα είναι να φτάσουμε τις 500. Να διπλασιάσουμε, δηλαδή τον αριθμό τους. Και πάλι δεν φτάνουν, αλλά αν πετύχουμε να φτάσουμε τις 500 θα έχουμε μπει σε έναν καλό δρόμο…» υπογράμμισε.
ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΑ «ΣΚΑΡΙΑ»

Τέλος, ο κ. Μπολέτης αποκάλυψε και δύο σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των υποδομών, στην χώρα. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε πως ετοιμάζεται ένα νέο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Ήπατος στο Λαϊκό Νοσοκομείο, το οποίο θα είναι το δεύτερο στην χώρα, μετά τη Θεσσαλονίκη. Και ακόμα, «στα σκαριά» βρίσκεται και η δημιουργία του πρώτου Κέντρου Παιδιατρικών Μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, το οποίο θα γίνει στην Αθήνα, σε συνεργασία με παιδιατρικά νοσοκομεία. «Υποδομές έχουμε και σε λίγο θα έχουμε και νέες. Επιστημονικό προσωπικό με πλήρη επάρκεια και μεγάλες ικανότητες διαθέτουμε. Ως λαός δε, αποδεικνύουμε πολλές φορές ότι διαθέτουμε περίσσευμα ευαισθησίας. Το μόνο που μας λείπει είναι η κατανόηση της σπουδαιότητας της δωρεάς οργάνων» κατέληξε ο κ. Μπολέτης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ