Type Here to Get Search Results !

Στο ΣτΕ και ασφαλιστικά μέτρα θα προσφύγει το ΑΕΙ Πάτρας αν τεθούν σε διαθεσιμότητα διοικητικοί υπάλληλοι

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, στην έκτακτη συνεδρίασή της, σήμερα 27 Αυγούστου 2013, με μόνο θέμα τη διαθεσιμότητα του προσωπικού, διαπιστώνει:
1.       Στις 19 Αυγούστου 2013 κοινοποιήθηκε στις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Πατρών έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) (Αρ. Πρωτ. 113287/14-VΙΙΙ-2013/ΙΒ), τιτλοφορούμενο : «Μεταρρυθμιστικές δράσεις ΥΠΑΙΘ-ΑΕΙ». Στο έγγραφο ζητείται από τα ΑΕΙ της χώρας να προβούν, α) στην «αξιολόγηση των διοικητικών και οικονομικών οργανικών μονάδων τους και του προσωπικού», μέχρι 31 Αυγούστου, β) στη «σύνταξη νέων οργανογραμμάτων ανά υπηρεσιακή μονάδα με κατάργηση ή συγχώνευση υπηρεσιακών μονάδων» μεταξύ 1ης και 15 Σεπτεμβρίου και γ) στην «κατάργηση οργανικών θέσεων που πλεονάζουν και τοποθέτηση του προσωπικού που πλεονάζει σε καθεστώς διαθεσιμότητας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία», στις 16 Σεπτεμβρίου.
2.       Στο Πανεπιστήμιο Πατρών φοιτούν σήμερα 28.500 φοιτητές και εργάζονται 745 μέλη ΔΕΠ, 46 Ε.Ε.ΔΙ.Π (Ειδικό Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό), 91 Ε.Τ.Ε.Π (Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό) και 9 Επιστημονικοί Συνεργάτες. Λειτουργούν 28 Γραμματείες Σχολών και Τμημάτων, 1 κεντρική βιβλιοθήκη και πολλές μικρότερες, κλινικές, μουσεία, πλήρεις αθλητικές εγκαταστάσεις και 202 εργαστήρια.
3.       Κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων έχει μειωθεί δραματικά. Σήμερα, μετά και την ένταξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ανέρχεται σε 461. Από αυτούς  147 είναι μόνιμοι και 314 Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ), ενώ  55 είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος. Με βάση τους Νόμους 4009/2011 και 4076/2012 οι Διοικητικοί Υπάλληλοι με Διδακτορικό Δίπλωμα μπορούν να ενταχθούν σε θέσεις Ε.Ε.Δ.Ι.Π. Έτσι, ο αριθμός των υπηρετούντων διοικητικών υπαλλήλων θα μειωθεί στους 406.  Κατά συνέπεια, και με βάση την εμπειρία από τα   ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έχει πλεονάζον προσωπικό που θα μπορούσε να τεθεί σε διαθεσιμότητα.
4.       Αντίθετα, μετά τις αθρόες αποχωρήσεις υπαλλήλων τα τελευταία τρία χρόνια, το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ζωτικές ανάγκες σε πλείστους τομείς. Οι ανάγκες αυτές δημοσιοποιήθηκαν από τα Τμήματα και τις αρχές του Πανεπιστημίου προς τους αρμόδιους φορείς.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, παρά τη μείωση κατά το ήμισυ της δημόσιας χρηματοδότησης και τον περιορισμό του προσωπικού του, δίνει, σε εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, μάχη για την έξοδο της χώρας από την κρίση, δίνει αγώνα για τη μόρφωση και την επαγγελματική κατάρτιση της νέας γενιάς. Παρά τα τεράστια υλικοτεχνικά προβλήματα και την ανεπάρκεια σε προσωπικό, έχει να επιδείξει αριστεία και διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο στην έρευνα, τη γνώση και την καινοτομία. Έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την εσωτερική αξιολόγηση των Τμημάτων και προχωρά στην ολοκλήρωση της εξωτερικής. Είναι προφανές ότι οι ακολουθούμενες πολιτικές  τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα η μείωση, μέσω διαθεσιμότητας, Διοικητικών Υπαλλήλων, θα έχει αρνητικότατες συνέπειες στη λειτουργία του.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ