Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: Ολόκληρο το Καρναβάλι σε μια Βόλτα!


Στο Καρναβαλικό Κέντρο παρουσιάζεται η φυσιογνωμία του Πατρινού Καρναβαλιού, τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον υπεραιωνόβιο αυτό θεσμό και η διαδρομή που ακολούθησε μέχρι να διαμορφωθεί, μέσα από τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες της κάθε εποχής.
Στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζεται αναλυτικά το χρονολόγιο του Πατρινού Καρναβαλιού , από τις αρχές του 18ου αιώνα ως τις μέρες μας . Εδώ , ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με την ιστορία και τη διαδρομή του Πατρινού Καρναβαλιού, με ειδική αναφορά και σπάνιο φωτογραφικό υλικό για τους πιο σημαντικούς σταθμούς του καθώς και για τα χαρακτηριστικά εκείνα στοιχεία που διαδραμάτισαν το δικό τους ρόλο στην διαμόρφωση και εδραίωση του θεσμού.
Στη δεύτερη αίθουσα, παρουσιάζεται συνοπτικά η διαδικασία και τα στάδια κατασκευής των Καρναβαλικών Αρμάτων, με τα προσχέδια, τις μακέτες και τα τρισδιάστατα φελιζόλ. Ειδική αναφορά γίνεται στους δημιουργούς των Καρναβαλικών Αρμάτων , στο Καρναβαλικό Εργαστήρι και στην κατασκευή των Αρμάτων ανά κατηγορία: άνθινα, σατιρικά και βασιλιάς καρνάβαλος.
Στην τρίτη αίθουσα, μέσα από ένα δημιουργικό κολάζ, παρουσιάζονται τα πληρώματα , οι καρναβαλικές ενδυμασίες και οι μασκαράτες. Παράλληλα, παρουσιάζεται μια μικρή συλλογή βραβευμένων στολών των προηγούμενων ετών , που συμπεριλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των βραβείων αμφίεσης. Στην αίθουσα αυτή αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος της συμμετοχής των πληρωμάτων στο καρναβάλι, ιδιαίτερα αυτών που συνεχίζουν να υπηρετούν με μεράκι και ποιότητα, το καρναβαλικό αυθεντικό και παραδοσιακό πνεύμα του Πατρινού Καρναβαλιού. Ταυτόχρονα υπογραμμίζεται η ιδιαιτερότητα των ευφαντάστων και κυρίως χειροποίητων δημιουργιών των πληρωμάτων, που αποτελούν πολύ ιδιαίτερη εικαστική προσέγγιση στο αποκριάτικο κοστούμι.
Στην τέταρτη αίθουσα, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Παναγιώτη Φαφούτη, παρουσιάζεται ένα 55λεπτο ντοκιμαντέρ για το Καρναβάλι ,με χαρακτηριστικά πλάνα του Πατρινού Καρναβαλιού . Οικείες εικόνες πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα του ντοκιμαντέρ, “ ντυμένες ” με τα εύστοχα σχόλια και τις αναφορές των πρωταγωνιστών του.
Η πέμπτη αίθουσα φιλοξενεί τον Κρυμμένο Θησαυρό. Φωτογραφίες, κάρτες με θέματα , χάρτες βοηθούν τον επισκέπτη να έρθει σε επαφή με την ευρηματικότητα και τη φαντασία του διαδραστικού αυτού παιχνιδιού. Η γελοιογραφία του Πατρινού καρικατουρίστα Κώστα Βούλγαρη, δεσπόζει στην αίθουσα παρουσιάζοντας με επιτυχία το κλίμα του παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού, που ανακατεύει όλη την πόλη! Και για να πάρουν οι επισκέπτες μία γεύση του Κρυμμένου Θησαυρού, έχουν σχεδιαστεί 2 παιχνίδια για «κυνήγι» εντός του Καρναβαλικού Κέντρου, με ερωτήσεις και απαντήσεις από την ξενάγηση στην έκθεση. Οι επισκέπτες μπορούν να παίξουν είτε ατομικά, είτε χωρισμένοι σε ομάδες. Το παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού στο Καρναβαλικό Κέντρο, σχεδιάστηκε από τον Πέτρο Ψωμά.
Η έκτη αίθουσα , αποτελεί το συνδετικό κρίκο του θεσμού του Πατρινού Καρναβαλιού με την παράδοση του Καραγκιόζη. Η Πάτρα ως γενέτειρα του Έλληνα Καραγκιόζη, δεν θα μπορούσε να μην φιλοξενήσει στα πλαίσια της έκθεσης του Καρναβαλικού Κέντρου, τον γνήσιο Ήρωα του λαϊκού γέλιου, που μέσα από τις μεταμορφώσεις του ενσαρκώνει μια άλλη εκδοχή του Βασιλιά του Καρναβαλιού. Η μαγεία του “Καραγκιόζη - Καρναβαλιστή ” ξεδιπλώνεται μέσα από τις φιγούρες και τα εργαλεία αξιόλογων δημιουργών και καραγκιοζοπαιχτών. Στην έβδομη αίθουσα φιλοξενείται το πωλητήριο των επίσημων αναμνηστικών του Πατρινού Καρναβαλιού. Εδώ, ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί αναμνηστικά προϊόντα, πατρινές εκδόσεις με αναφορά στο Καρναβάλι και στον Καραγκιόζη, συλλεκτικά pins του φετινού Καρναβαλιού και την Carnival Card.
Η έκθεση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση του αρχείου των αφισών του Πατρινού Καρναβαλιού καθώς και με την έκθεση των έργων μικτής τεχνικής , με θέμα το Καρναβαλι «Carnem Levare» , σε συνεργασία με την Ένωση Εικαστικών Πάτρας. Στην έκθεση παρουσιάζονται καλλιτεχνικά έργα μικτής τεχνικής, επιζωγραφισμένες φωτογραφίες και σουρεαλιστικοί πίνακες με αναφορά στα χαρακτηριστικά εκείνα που συνθέτουν την εικόνα του Πατρινού Καρναβαλιού, μέσα από την εύστοχη και αυθεντική ματιά των Δημιουργών της Ένωσης , σε μια αξιόλογη προσπάθεια αναστοχασμού όλων των επιμέρους στοιχείων που συνδέουν την πόλη με το Καρναβάλι.
Τέλος στο χώρο του Καρναβαλικού Κέντρου λειτουργεί “ info-kiosk” , προκειμένου να πληροφορούνται οι επισκέπτες για το πρόγραμμα των δρώμενων που λαμβάνουν χώρα στην πόλη , στα πλαίσια της Καρναβαλικής περιόδου. Στον χώρο θα φιλοξενούνται επίσης , εκθέσεις, εργαστήρια , ημερίδες και σχετικές εκδηλώσεις , καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ