Type Here to Get Search Results !

H εκδήλωση του Επιμελητηρίου Αχαΐας στο Forum Ανάπτυξης

Σε μια περίοδο κρίσης, εδώ τοπικά -στην περιφέρειά μας- συντελείται ένα μικρό αλλά σταθερό επίτευγμα, η όλο και πιο στενή συνεργασία οικονομικών και επιστημονικών φορέων με στόχο την διασύνδεση του Πανεπιστημίου Πατρών με την τοπική παραγωγική βάση, για τη στήριξη και προσέγγιση επενδύσεων βασισμένων στην αξιοποίηση των νέων επιστημόνων και της τοπικής παραγωγής. Αυτό απέδειξαν περίτρανα οι ομιλητές στην σημαντική εκδήλωση που διοργάνωσε φέτος το Επιμελητήριο Αχαΐας στα πλαίσια του Forum Ανάπτυξης 2012 σήμερα Κυριακή 25 Νοέμβρη στην Πάτρα με θέμα: «Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία: Στρατηγική, προοπτικές και μέλλον στην Αχαΐα».
Μιλώντας εισαγωγικά στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, τόνισε ότι στόχος του, από την ώρα που ανέλαβε το φορέα, είναι -σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, τους τοπικούς επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς και την Περιφέρεια - «να διαμορφώσουμε το οικονομικό περιβάλλον για την αξιοποίηση της γνώσης και την προσέγγιση καινοτομικών επενδύσεων». Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο περνά ήδη σε μια ουσιαστική βάση, όπως ανακοίνωσε καθώς μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Δεκεμβρίου (8 & 9 του μηνός) πρόκειται να διεξαχθεί στο χώρο της Αγοράς Αργύρη, η 1η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας σε συνεργασία του Επιμελητηρίου με το Γραφείο Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας του Πανεπιστημίου.
«Η περιοχή μας εξελίσσεται σε πολυδύναμο κέντρο έρευνας που προσελκύει κυρίως νέους επιστήμονες από όλη την χώρα  και  το εξωτερικό, αλλά και επιχειρήσεις που αξιοποιούν την παραγόμενη έρευνα στην παραγωγική διαδικασία. Δημιουργούνται νέες συνθήκες που η επιχειρηματική κοινότητα πρέπει να αξιοποιήσει, καθώς σε γενικές γραμμές πιστεύω πως η νέα αυτή δυναμική θα χαρακτηρίσει σε σημαντικό βαθμό και  το μέλλον της περιοχής μας» κατέληξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Γεώργιος Αγγελόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ο οποίος αναφέρθηκε στις συνέπειες της κρίσης στην παραγωγική βάση της τοπικής κοινωνίας, με επιπτώσεις τόσο στη βιομηχανία όσο και στη γεωργία, επεσήμανε ότι απαιτείται η σύνταξη ενός νέου σχεδίου, προγράμματος ανάπτυξης, με έμφαση σε καινοτομία και μεταφορά τεχνογνωσίας. Ο κ. Αγγελόπουλος περιέγραψε τις νέες προτεραιότητες της Περιφέρειας που όπως ανέφερε, στηρίζεται στο τρίπτυχο: έξυπνη ανάπτυξη με έμφαση την καινοτομία, αειφόρο ανάπτυξη με στόχευση κυρίως προς την «πράσινη οικονομία» και ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς με στόχο την προώθηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.
«Πρέπει να διαμορφώσουμε μια πλήρη στρατηγική για την ανάπτυξη της καινοτομίας ενόψει της κατανομής τω κονδυλίων της 5ης προγραμματικής περιόδου με στόχο την προσέλκυση πόρων και πάνω στον τομέα αυτό ήδη εργαζόμαστε δημιουργώντας το συμβούλιο έρευνας και καινοτομίας σε επίπεδο Π.Δ.Ε.» κατέληξε ο ομιλητής.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΝΩΣΗΣ
Επόμενος ομιλητής ήταν ο Βασίλης Αναστασόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στο ρόλο που του ανατέθηκε ως Συντονιστή του Γραφείου Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας του Πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με τον ομιλητή, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας διαθέτει σήμερα ένα σημαντικό δυναμικό 2.500 ερευνητών προσελκύοντας κεφάλαια για την ανάπτυξη της έρευνας που θα φτάσουν φέτος τα 35 εκατ. ευρώ από τα οποία το 50% προέρχεται από την Ε.Ε. Όσον αφορά την καινοτομία, επεσήμανε ότι το Πανεπιστήμιο παράγει ετήσια περί τα 100 διδακτορικά από τα οποία τα 30 περίπου εκτιμάται ότι μπορεί να αξιοποιηθούν στην παραγωγή. «Από τα ερευνητικά αυτά, τα 15 μπορεί να καταλήξουν στην τελική φάση παραγωγής, εμείς από την πλευρά μας μπορούμε να δώσουμε ένα κεφάλαιο εκκίνησης περί τα 15.000 ευρώ στον καθένα προκειμένου αυτοί οι ερευνητές να προχωρήσουν, όμως είναι ευθύνη της Πολιτείας να τους ενισχύσει προκειμένου η ιδέα τους να περάσει στην παραγωγή και κατανάλωση» κατέληξε ο ομιλητής.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτησή του ο καθηγητής και Διευθυντής του σχήματος  CORALLIA Βασίλης Μακιός, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια ο καινοτομικός αυτός συνεργατικός μηχανισμός, προχωρώντας σήμερα σε επενδύσεις στον τομέα της καινοτομίας που αγγίζουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ με απασχολούμενους υπαλλήλους κοντά στα 7,5 χιλιάδες άτομα και εταιρείες με νέους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται και στην Πάτρα και συνεργασία με παγκόσμιους κολοσσούς όπως η Samsung

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ