Type Here to Get Search Results !

Στουρνάρας - τρόικα: Υπάρχει πρόοδος σε όλα τα μέτωπα


Στουρνάρας - τρόικα: Υπάρχει πρόοδος σε όλα τα μέτωπα
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ...
Για περισσότερες από τέσσερις ώρες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάραςκαι η τρόικα συζήτησαν για διαρθρωτικά ζητήματα, αποκρατικοποιησεις και δαπάνες του δημοσίου, μεταξύ άλλων, και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει πρόοδος σε όλα τα μέτωπα, δημοσιονομικά και διαρθρωτικά. Οπως είπε «στις συζητήσεις με την τρόικα, υπάρχει σύγκλιση. Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε τη Δευτέρα στο Eurogroup είναι μία θετική τοποθέτηση από τους προϊσταμένους τους, την κυρία Λαγκάρντ, τον κύριο Ρεν και τον κύριο Ντράγκι, που να λέει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος. Αυτό είναι το βασικό. Κάναμε τα αδύνατα δυνατά να παραμείνει ανοιχτή η συζήτηση. Η θετική τοποθέτησή τους για την Ελλάδα θα δώσει την αφορμή να συνεχιστούν οι συζητήσεις για να υπάρξει σύγκλιση σε όλα, δημοσιονομικά και διαρθρωτικά. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη  και τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Ο στόχος είναι να πάρουμε τη δόση έγκαιρα. Δεν έχουμε κλείσει ακόμη, αλλά είμαστε κοντά. Πρέπει να κλείσουμε τα μέτρα και για το 2013 και για το 2014».
Τόνισε μάλιστα ότι στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει αίσθηση ότι καθυστερεί σκοπίμως η αξιολόγηση για να περάσει η ημερομηνία των αμερικάνικων εκλογών.
Η τρόικα αναχωρεί αύριο Κυριακή για το Λουξουμβούργο μαζί με την ελληνική αποστολή για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Η αξιολόγηση θα συνεχιστεί μετά την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ η τρόικα θα παραμείνει και τη μεθεπόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. 
Μετά τη συνάντηση με την τρόικα ο κ. Στουρνάρας εημέρωσε τον Πρωθυπουργό. Ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος από το Mέγαρο Μαξίμου δήλωσε: «Προσπαθούμε να συμβιβαστούμε. Προσπαθούμε να βρούμε ένα
συμβιβασμό που να συμφέρει την Ελληνική οικονομία και τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.Δεν υπάρχουν πολιτικές λύσεις, διαπραγματεύσεις με την τρόικα υπάρχουν. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».  

 Υστερα από τη συνάντηση της Παρασκευής ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε: «Σε όλες τις ενότητες υπάρχει κενό και γίνονται συζητήσεις». Ο ίδιος παράγοντας είπε ακόμη ότι στη σημερινή συνάντηση μόνο το 10% του χρόνου αφιερώθηκε στο θέμα των δημοσιονομικών όπου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τα μέτρα του 2013, το έλλειμμα και την ύφεση. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση με βάση τα μέτρα 7,8 δισ. ευρώ υπολογίζει την ύφεση στο 3,8% του ΑΕΠ το 2013. Ωστόσο οι εταίροι ζητούν και άλλα μέτρα, επομένως, όταν συζητάμε για μέτρα 9 δισ. ευρώ για το 2013 η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη καθώς μία μονάδα ύφεσης επηρεάζει αρνητικά κατά 0,5% το έλλειμμα.

Στις συζητήσεις συμμετείχαν εκτός από το οικονομικό επιτελείο, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων κ. Γιάννης Εμίρης, μαζί με τον πρόεδρο κ.Τάκη Αθανασόπουλο. Πηγές του Ταμείου ανέφεραν ότι ως το τέλος του έτους απομένουν τα τυπικά για την πώληση των κρατικών λαχείων ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του προσεχούς έτους ΔΕΠΑ και ΟΠΑΠ θα έχουν αποκρατικοποιηθεί.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ