Type Here to Get Search Results !

Κλειδώνει το θέμα της επιμήκυνση


Κλειδώνει το θέμα της επιμήκυνσης
Μπορεί η Ελλάδα να μην αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο του χθεσινού Eurogroup, πλην όμως αυτά που πέτυχε στο περιθώρια των εργασιών του μπορούν να χαρακτηρισθούν ως σημαντικά κέρδη. Πρώτον, επιβεβαιώθηκε η αλλαγή κλίματος, κάτι που είχε πολύ καιρό να γευθεί η χώρα μας σε αντίστοιχες συνεδριάσεις Κοινοτικών οργάνων. Δεύτερον και σπουδαιότερον, φάνηκε να κλειδώνει το θέμα της επιμήκυνσης όσο κι αν λείπουν, προς το παρόν, οι επίσημες ανακοινώσεις. Τρίτον, υπάρχει άφθονος ακόμη χρόνος για διαπραγματεύσεις, αφού οριστικές αποφάσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν πριν το δεύτερο 15θήμερο του Οκτωβρίου, χωρίς η καθυστέρηση αυτή να επηρεάσει τη λειτουργία του κράτους, χάρις στα σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα του Αυγούστου.
Το ζήτημα του χρόνου αποτελεί παράγοντα και πρέπει να εξεταστεί ως επιλογή, τόνισε για πρώτη φορά από τη Λευκωσία η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κυρία Κριστίν Λαγκάρντ. Μαζί με το ζήτημα του χρόνου υπάρχει, πρόσθεσε και η υλοποίηση του προγράμματος και προφανώς πρέπει να προβλεφθεί και η χρηματοδότηση. «Επομένως, δεν θα έβλεπα τη μία συνιστώσα χωρίς τις άλλες, έσπευσε να ξεκαθαρίσει».

ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
Το κλίμα ήταν θετικό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι υπάρχει πλέον σημαντική αποδοχή από τους εταίρους μας ότι υπάρχει πρόοδος. Υπήρξε πράγματι συμφωνία, συμπλήρωσε, ότι συγκλίνουμε με την τρόικα, βέβαια δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη σε όλα, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο και θα προσπαθήσουμε, ώστε όλα να τελειώσουν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Επομένως, το πόρισμα πρέπει να έχει κατατεθεί νωρίτερα. Το βασικό, σύμφωνα με τον υπουργό είναι ότι, όπως όλοι συμφώνησαν, πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση για την Ελλάδα πριν το δεύτερο ήμισυ του Οκτωβρίου, ανακοινώνοντας επισήμως ότι το θέμα της χώρας θα εξεταστεί εκ νέου στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έχει συνειδητοποιήσει ότι οφείλει στις επόμενες εβδομάδες να παράσχει ισχυρές αποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.
Το γεγονός ότι φαίνεται να κλειδώνει η επιμήκυνση δεν φαίνεται μόνον από τις δηλώσεις Λαγκάρντ, αλλά και από επίσημες πλέον δηλώσεις κι άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ακόμη και οι άλλοτε «σκληροί» υπουργοί της Αυστρίας και της Ολλανδίας έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της, χωρίς ωστόσο να διασαφηνίζουν εάν η παράταση αυτή θα πρέπει να συνοδευθεί και από επιπλέον χρήματα.

Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα για να κλείσουν οι εκκρεμότητες
Οι ελεγκτές της τρόικας, οι οποίοι ήταν επίσης παρόντες στη συνεδρίαση του Eurogroup, παίρνουν ευθύς αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του τον δρόμο επιστροφής προς την Αθήνα, προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την οριστικοποίηση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ. Το κλίμα δεν έχει βεβαίως αφήσει ούτε αυτούς ανεπηρέαστους, καθώς είναι σαφής η στροφή τους σε διαλλακτικότερες θέσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το φιξάρισμα του πακέτου. Τα πεδία αντιπαράθεσης, πάντως, παραμένουν τα γνωστά, που έχουν να κάνουν με τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης δαπανών στους ΟΤΑ (735 εκατ. ευρώ), σε Αμυνα (517 εκατ. ευρώ), στην Υγεία (1,3 δισ. ευρώ) και στην αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης (1,2 δισ. ευρώ). Γι’ αυτό και θα έχουν στο αμέσως προσεχές διάστημα κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Εθνικής Αμυνας και Υγείας. Πέραν αυτών η τρόικα εμμένει στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια και κρατά στο τραπέζι το ζήτημα των απολύσεων, ζητώντας αναλυτικό σχέδιο για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσω εφεδρείας από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ