Type Here to Get Search Results !

Ζυγίζουν τα μέτρα οι δύο «τρόικες»


Συντονισμένες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν τις αξιώσεις της τρόικας καταβάλλουν οι κυβερνητικοί εταίροι. Οι εκπρόσωποι των δανειστών απέρριψαν μέτρα 2,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή υποχρέωσε τον πρωθυπουργό και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να εστιάσουν την προσοχή τους σε δύο κατευθύνσεις: Να περιορίσουν τις απώλειες στα χαμηλά εισοδήματα και να εξασφαλίσουν την αποδοχή αναπτυξιακών προτάσεων

Οι Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης εμφανίζονται με ενιαία φωνή απέναντι στην τρόικα, έχοντας βασικό στόχο τον περιορισμό των απωλειών των χαμηλών εισοδηματικά στρωμάτων
Οι Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης εμφανίζονται με ενιαία φωνή απέναντι στην τρόικα, έχοντας βασικό στόχο τον περιορισμό των απωλειών των χαμηλών εισοδηματικά στρωμάτων
Με ενιαία φωνή, απέναντι στην «τρόικα», εμφανίζονται ο πρωθυπουργός και οι ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και έχουν ως βασικό στόχο, έστω και στο «παρά πέντε» της διαπραγμάτευσης, να περιορίσουν τις απώλειες των χαμηλών ?εισοδηματικά? στρωμάτων, καθώς και την υιοθέτηση αναπτυξιακών μέτρων παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, οι οποίοι θα έχουν την τελική, όπως φαίνεται, σύσκεψη μεθαύριο στις 7.30 το απόγευμα, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης ότι θα πρέπει να επιμείνουν στη βασική αρχή ότι «υπάρχουν όρια» στην αντοχή της ελληνικής κοινωνίας και να προστατευθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι και ότι στις ημέρες που απομένουν μέχρι την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λευκωσία θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει μέριμνα ειδικά για τους ανέργους και τους αναπήρους. Το μήνυμα αυτό, άλλωστε, εξέπεμψαν και με τις δηλώσεις που έκαναν μετά το τέλος της χθεσινοβραδινής σύσκεψης οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού παρουσίασε με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης που είχε το οικονομικό επιτελείο με την «τρόικα», σημείωσε την ύπαρξη προβλημάτων που αφορούν μέτρα ύψους 2,5 δισ. που είχε προτείνει μεν η κυβέρνηση αλλά δεν αποδέχεται -μέχρι στιγμής- η τρόικα. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε στους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ελάχιστα και πως στόχος του είναι τα μέτρα να έχουν «κλειδώσει» εντός της εβδομάδας. Ο κ. Βενιζέλος έθεσε θέμα παράλληλης υιοθέτησης αναπτυξιακών μέτρων, κάτι που ωστόσο και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έχει επισημάνει και δημόσια και στις συζητήσεις του με τους ξένους ηγέτες.
Για την επιμήκυνση
Συμφωνία επίσης υπήρξε για το θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και για την ανάγκη άμεσης εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης «ρήτρας ισοδύναμων», κάτι με το οποίο συμφώνησαν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, ενώ ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι και στην ομιλία του το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, είπε δημόσια πως εφόσον η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας βελτιωθεί, θα υπάρξουν μέτρα?«ανάσες» ειδικά προς τους ασθενέστερους.
Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης έθεσαν θέμα προστασίας των αναπηρικών επιδομάτων, ενώ επανέλαβαν την κάθετη διαφωνία τους ως προς το ενδεχόμενο απολύσεων από το Δημόσιο, λήψης οριζόντιων μέτρων και ως προς την κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατέθεσε επίσης τη διαφωνία του και ως προς την αύξηση των εισιτηρίων στα αστικά λεωφορεία και για την πιθανότητα κατάργησης των εποχικών επιδομάτων από τον ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή σύσκεψη κανείς δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στα όσα προηγήθηκαν της πραγματοποίησής της με τις βολές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ