Type Here to Get Search Results !

Σκληρή παρτίδα πόκερ των κυβερνητικών εταίρων με φόντο τα 11,5 δισ. ευρώ

Παρτίδα πόκερ με κρυμμένους άσου και μπλόφες διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες στο τρίγωνο, Μέγαρο Μαξίμου, υπουργείο Οικονομικών, Ιπποκράτους, με την τρόικα να μοιράζει τα χαρτιά. Την Κυριακή το βράδυ, έπειτα από τη σύσκεψη των τριών αρχηγών, υπήρξαν οι πρώτες διαρροές, για απόρριψη από την τρόικα, μέτρων ύψους δυο δισ. ευρώ.
Τη Δευτέρα το απόγευμα, η μαύρη τρύπα μεγάλωσε απροσδιόριστα _από τρία έως έξι δισ. ευρώ_ προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων. Ακόμα και εάν η διαφορά του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα, βρίσκεται στα τρία δισ. ευρώ, το ποσό παραμένει μεγάλο και σε κάθε περίπτωση δεν είναι εμφανές από πού μπορεί να καλυφθεί. Στο πίσω μέρος των αντιδράσεων από το Μέγαρο Μαξίμου και την Ιπποκράτους κρύβεται ένας υπόγειος ανταγωνισμός για το ποια πλευρά θα πιστωθεί την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πάντως, από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ, εκφράζεται έντονος προβληματισμός για τη σταθερότητα της κυβέρνησης σε περίπτωση που η τρόικα παραμείνει αδιάλλακτη, ενώ ο κ. Ευ. Βενιζέλος, εμμέσως πλην σαφώς, ζήτησε να υπάρξει πολιτική παρέμβαση από τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά στο ανώτατο επίπεδο.
Υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης, λέει η κυβέρνηση
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ανησυχούν και κυβερνητικά στελέχη, κοντά στον Πρωθυπουργό, αναφέρουν ότι «σαφώς και υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης» και ευελπιστούν, χωρίς όμως να προβάλλουν πειστικά επιχειρήματα, ότι η τρόικα μπορεί να πειστεί και να επέλθει συμβιβασμός.
Ο Πρωθυπουργός, μετά τις πιέσεις και τις ενστάσεις της τρόικα για το νέο επώδυνο πακέτο των μέτρων, θα συνεχίσει, όπως λέει σε συνομιλητές του τη διαπραγμάτευση με πολιτικές του παρεμβάσεις σε ανώτατο επίπεδο. Σε αυτή την κατεύθυνση, εντάσσεται και η σημερινή του επίσκεψη-εξπρές στη Φρανκφούρτη για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Παράλληλα εκκρεμεί και μια συνάντησή του με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που θα είναι παρούσα την προσεχή Παρασκευή στη Λευκωσία στην άτυπη σύνοδο του Eurogroup, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα. Γνώστες των παρασκηνιακών ζυμώσεων, έλεγαν «μην αποκλείεται να υπάρξει την τελευταία στιγμή και συνάντηση Λαγκάρντ-Σαμαρά», ενώ σίγουρη θεωρείται η τηλεφωνική τους επικοινωνία.
Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, παρά τις δυσκολίες που παρατηρούνται και τα εμπόδια που θέτει η τρόικα με τις απαιτήσεις της, εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι. «Είμαστε στη μέση μιας κρίσιμης διαδικασίας. Είχαμε πει εξ αρχής ότι η διαπραγμάτευση θα είναι επίπονη και χρειάζεται υπομονή» λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Παράλληλα εκτιμούν ότι τελικά οι πιστωτές θα λάβουν υπόψη τους την ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα και τα στοιχεία της υψηλής ύφεσης (7% αντί της αρχικής πρόβλεψης για 4,7%) και ανεργίας (περίπου στο 25%).
Οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού μιλάνε για μια διαδικασία, όπου κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα, καθώς διαπιστώνουν ότι η τρόικα επιμένει σε ένα πολύ σκληρό πακέτο, ενώ επικαλούνται και τη μη ανησυχία της γερμανικής πλευράς για τις ενστάσεις της τρόικας.
Όμως, η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, το μεσημέρι της Δευτέρας _μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την τρόικα_ ήταν χαρακτηριστική και αποτύπωνε την κατάσταση, με το χαρακτηρισμό περί «δύσκολης μάχης».
Η απόρριψη μέτρων αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου και τηρούν προσεκτική στάση έναντι της τρόικα και είναι ενδεικτικό ότι αποφεύχθηκαν διαρροές για την κατ' ιδίαν συνομιλία του κ. Σαμαρά με τους εκπροσώπους των πιστωτών, με τους οποίους δεν προβλέπεται νέα συνάντηση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ