Type Here to Get Search Results !

Συνάντηση Στουρνάρα- τρόικας

Ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη χθεσινή συνάντηση των αρχηγών επέμεινε στη λήψη μέτρων για τα 11,6 δισ. ευρώ. Για τήρηση της συμφωνίας των τριών κομμάτων έκαναν λόγο οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας είπε ότι αναγκαία προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι η περικοπή των δαπανών κατά 11,6 δισ. ευρώ όταν οριστικοποιηθεί όλο το πακέτο, προς το τέλος Αυγούστου. Σήμερα Πέμπτη η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με κλιμάκιο της τρόικας.
O υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι αναγκαία προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι η περικοπή των δαπανών κατά 11,6 δισ. ευρώ όταν οριστικοποιηθεί όλο το πακέτο, προς το τέλος Αυγούστου. «Θα προσπαθήσουμε το πακέτο αυτό να έχει τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιπτώσεις», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών ενώ ερωτηθείς για το αν ισχύουν οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης για οριζόντιες περικοπές σε συντάξεις, μισθούς απάντησε «δεν μπορώ να σας πω ακόμη». Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι τώρα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Σήμερα συναντάται με την τρόικα, στις 14:00.
«Ως πρωθυπουργός έχω το καθήκον και την ευθύνη για την εισήγησή μου», φέρεται να επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη χθεσινή συνάντησή του με τους πολιτικούς αρχηγούς, επιμένοντας παράλληλα, στην ανάγκη της λήψης μέτρων που αφορούν τα 11,6 δισ. ευρώ. «Aν δεν παίρναμε τώρα την απόφαση για τα μέτρα, τότε θα βρισκόμασταν στην απομόνωση», συμπλήρωσε.
Ο κ. Σαμαράς είπε χαρακτηριστικά ότι προτιμά την απόφαση με τις θετικές συνέπειες, «δηλαδή την παραμονή μας στο ευρώ και τη δυνατότητα να κερδίσουμε τη διετή επιμήκυνση, παρά τη βεβαιότητα της αρνητικής έκθεσης και της ρήξης με τους εταίρους που συνεπάγεται τραγικούς κινδύνους».
Σε δηλώσεις του από την Ιπποκράτους, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πως είναι άδικο αυτό που «βγαίνει προς τα έξω» ότι «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε εσωτερικό επίπεδο».
«Ήδη έχει περάσει στους εταίρους μας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για μέτρα 11,6 δισ. ευρώ, ωστόσο την ίδια στιγμή οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι αντιδρούν. Αυτό το βρίσκω χυδαίο και ανιστόρητο».
Κατόπιν ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «εφόσον ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η άμεση λήψη μέτρων θα του επιτρέψει να διαπραγματευθεί, είμαι υποχρεωμένος να το δεχτώ. Δεν θα οδηγήσουμε εμείς τη χώρα σε εκλογές, όπως έκανε η ΝΔ. Θα τηρήσουμε τη συμφωνία των τριών κομμάτων. Πρέπει όμως να μην ληφθούν μέτρα άδικα για τους κοινωνικά ασθενέστερους. Η τρόικα πρέπει να εισηγηθεί την επιμήκυνση του προγράμματος όπως και να φροντίσει για την άμεση καταβολή των δόσεων για να πέσει χρήμα στην αγορά».

Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης δήλωσε πως η προγραμματική συμφωνία παραμένει στο ακέραιο ενώ η συζήτηση έγινε στη βάση κοινής γραμμής ώστε να μην θιγούν οι κοινωνικά ασθενέστεροι. Σε γενικές γραμμές, η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών έγινε σε κλίμα συναντίληψης για τις πολιτικές που χρειάζεται να ακολουθηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχηγοί φαίνεται να συμφωνούν κατ' αρχήν για την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ με αναδρομικό χαρακτήρα, την σύνδεση των κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τη μείωση των εφάπαξ, τις περικοπές - κυρίως στο λειτουργικό κομμάτι - σε υγεία και παιδεία, το λουκέτο σε δεκάδες δημόσιους φορείς, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για την αποφυγή των μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια.

Εκεί που υπάρχουν ισχυρές διαφωνίες από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στην επιβολή πλαφόν 2.400€ στις συντάξεις, στη μείωση συντάξεων πάνω από 1400€, στην κατάργηση των εναπομείναντων δώρων Πάσχα και επιδόματος αδείας σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους και στη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ