Type Here to Get Search Results !

Ελληνικό σχέδιο για παράταση του μνημονίου

Τη διετή παράταση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς από τους Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ , στις συναντήσεις που θα έχει μαζί τους την ερχόμενη εβδομάδα , σύμφωνα με τους FT που επικαλούνται σχετικό έγγραφο.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η Αθήνα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση 20δισ.€, ωστόσο η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει επιπλέον κεφάλαια. Τα χρήματα θα μπορούσαν να προέλθουν από το υφιστάμενο δάνειο του ΔΝΤ που προβλέπει 8δισ.€ για το 2015 αλλά και από την προσδοκώμενη παράταση της έναρξης αποπληρωμής του πρώτου δανείου των 110δισ.€ από το 2016 στο 2020.
Η πρώτη επίσημη απάντηση από το Βερολίνο δόθηκε από τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Στέφαν Ζάιμπερτ, ο οποίος δήλωσε ότι η Άνγκελα Μέρκελ προς το παρόν είναι προσηλωμένη στην ισχύουσα συμφωνία, συμπληρώνοντας ότι οι όποιες αποφάσεις «θα ληφθούν μετά την έκθεση της τρόικας που αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου».
Αν το ελληνικό αίτημα πάντως γίνει δεκτό , αυτό σημαίνει ότι η ετήσια μείωση του ελλείμματος που πρέπει να επιτυγχάνει η ελληνική πλευρά περιορίζεται στο 1,5% από 2,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Την ίδια στιγμή μιλώντας στο περιοδικό Spiegel ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ έστελνε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει περαιτέρω βοήθεια αν δεν εφαρμόσει τις σωστές μεταρρυθμίσεις, τονίζόντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό και ότι ελπίζει ότι ενεργεί με αυτό ως γνώμονα».
«Η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ» απάντησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.« Είναι πολύ καλύτερο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη η Ελλάδα να εξακολουθήσει να αποτελεί μέλος της Ευρωζώνης. Γι' αυτό δουλεύουμε και γι' αυτό δουλεύει και η ελληνική κυβέρνηση με το να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με τη σύναψη του δεύτερου πακέτου βοήθειας».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ