Type Here to Get Search Results !

Με σφραγίδα τρόικας τα μέτρα - φωτιά

Οι επιτελείς της τρόικας δεν πρόκειται να μετακινηθούν από την Αθήνα μέχρι να οριστικοποιηθεί η λίστα των επώδυνων περικοπών για την εξασφάλιση των 11,5 δισ. ευρώ. Υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών οι κυβερνητικοί εταίροι συναντώνται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κρίσιμα διλήμματα για τα μέτρα των 11,5 δισ. θα τεθούν στη συνάντηση των τριών αρχηγών σήμερα το απόγευμα
Eνα δυσεπίλυτο παζλ με «καυτά» διλήμματα, στα οποία ωστόσο θα επιχειρήσουν να απαντήσουν γνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και τα όρια επιβολής νέων μέτρων στους... ίδιους πολίτες, «περιμένει» σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τους κ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη.
Πρόκειται για το νέο πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ., που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν αποκλείεται να απαιτήσει και νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καθώς η τρόικα θα βρίσκεται στην Αθήνα όσο χρειαστεί για να βάλει τη «σφραγίδα στη συμφωνημένη και οριστικά «κλειδωμένη» λίστα του οικονομικού επιτελείου.
Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι θα παραμείνουν προσδοκώντας ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα έχει παρουσιαστεί (με το σύνολο των εξειδικεύσεων) ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για την προσεχή διετία, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι διαβουλεύσεις και σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο.
Το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να επισημαίνει ότι στόχος του είναι κατ' αρχάς η οικοδόμηση με ταχύτατους ρυθμούς της αξιόπιστης παρουσίας της χώρας στο γήπεδο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας, ενώ τονίζουν με έμφαση ότι η τελική μορφή των μέτρων θα έχει προσδιοριστεί το συντομότερο δυνατόν (μέχρι 8-10 Αυγούστου το αργότερο).
Γι' αυτό και, όπως φαίνεται, ούτε το Μαξίμου ούτε οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ετοιμάζονται για τη σημερινή κρίσιμη σύσκεψη στις 6 το απόγευμα με την πεποίθηση ότι θα καταλήξουν και θα ανάψουν το «πράσινο φως» για την ανακοίνωση των νέων μέτρων.
Αλλωστε, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις για περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κ.ά., προτείνοντας εναλλακτικά σενάρια μαζί με το κύριο «σύνθημα» για την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη (τετραετία).
«Είναι αυτονόητο ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η επιμήκυνση του χρόνου, ώστε να είναι μικρότερη η επιβάρυνση των πολιτών, αλλά εάν προηγουμένως δεν δώσουμε δείγματα γραφής για την αποτελεσματικότητά μας, τότε δεν θα ανοίξει ο δρόμος της σχετικής διαπραγμάτευσης», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος και έχει την άποψη ότι όταν θέσει το θέμα πρέπει και να γίνει, αλλιώς θα εκθέσει τη χώρα (και σε κινδύνους) μόνο και μόνο για να κερδίσει κάποιους μήνες λεονταρισμού.
Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που έχει ήδη περιγράψει τις ενστάσεις του για ειδικά σημεία της λίστας που προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, επαναλαμβάνει, και αυτό θα κάνει και στη σημερινή σύσκεψη, την ανάγκη να γίνει σε κεντρικό επίπεδο η συζήτηση για την αναδιαπραγμάτευση με στόχο τη συμφωνία για τη διάχυση των μέτρων σε ορίζοντα τριετίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ