Type Here to Get Search Results !

Πιέσεις από Βερολίνο εν αναμονή της έκθεσης της τρόικας

Να διπλασιάσει τις προσπάθειες που καταβάλλει για να εκπληρώσει τους όρους του σχεδίου "διάσωσης" από τους πιστωτές της, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, κάλεσε την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild. «Βρισκόμαστε μεταξύ σκεπτικισμού, αγωνίας και ελπίδας» σε σχέση με την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, λέει ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ ενώ σε αυστηρό ύφος ήταν και προηγούμενες δηλώσεις του αντικαγκελάριου της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος διαμηνύσε ότι σε περίπτωση μη υλοποίησης των δεσμεύσεων, θα πρέπει να διακοπεί η χρηματοδότηση προς την χώρα μας.
"Εάν υπάρχουν καθυστερήσεις, η Ελλάδα πρέπει να αναπληρώσει το χαμένο χρόνο", τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα. Αρνήθηκε να προβλέψει εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη και είπε ότι αναμένει τα νέα συμπεράσματα της τρόικας. "Δεν θέλω να προκαταλάβω την Τρόικα. Όταν η έκθεσή της θα είναι έτοιμη, θα συναντηθεί το Eurogroup", σημείωσε.
Συμπλήρωσε ότι δεν κάνει παραλληλισμούς ανάμεσα στην κατάσταση στην Ελλάδα και εκείνη στην Ισπανία, στην περίπτωση της οποίας το Eurogroup ενέκρινε ένα σχέδιο δανεισμού για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, την Παρασκευή.
"Τα αίτια των κρίσεων στις δύο χώρες είναι εντελώς διαφορετικά. Η ισπανική οικονομία είναι πολύ πιο ανταγωνιστική και έχει μια διαφορετική δομή. Η χώρα θα σταθεί στα πόδια της ξανά γρήγορα", εκτίμησε.
«Δεν υπάρχει εύκολη λύση»
Επίσης, σε άλλη συνέντευξή του που σημοσιεύθηκε χθες στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro επεσήμανε την ανάγκη α προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις και να μην αποφύγει τις διαρθρωτικές αλλαγές η Ελλάδα. Χαρακτήρισε παράλληλα «ηράκλεια» την προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά, προσθέτοντας: «Οι εκτροπές της Ελλάδας διήρκεσαν δεκαετίες. Ο λαός είναι αντιμέτωπος με μια μεγάλη κρίση αναπροσαρμογής.
Ομως, δεν υπάρχει τρόπος για να παρακαμφθούν αυτές οι προσπάθειες. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Αλλά δεν μπορεί να αποφύγει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν υπάρχει λύση ευκολίας, εάν η Ελλάδα θέλει να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές».
Σημείωσε δε πως, για λόγους εσωτερικής πολιτικής, η εφαρμογή του προγράμματος έχει καθυστερήσει. «Τώρα η τρόικα θα πρέπει να εξετάσει την κατάσταση με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Στη συνέχεια θα πρέπει να ανακοινώσει τα συμπεράσματα. Ανήκει όμως στην κυβέρνηση να εξηγήσει στον λαό αυτό που είναι αναγκαίο για τη χώρα».
«Ελπίδα, αγωνία και σκεπτικισμός»
Μεταξύ ελπίδας, αγωνίας και σκεπτικισμού βρίσκεται η γερμανική κυβέρνηση σχετικά την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, δεν προτίθεται ωστόσο να λάβει οποιαδήποτε απόφαση πριν από την ολοκλήρωση της Έκθεσης από την τρόικα, η οποία αναμένεται, σύμφωνα με το Βερολίνο, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πάντως δηλώνει ότι δεν έχει κάποια ένδειξη ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θέλει να συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθειες για την Ελλάδα.
«Βρισκόμαστε μεταξύ σκεπτικισμού, αγωνίας και ελπίδας», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ, σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες της Ελλάδας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικώς με την χθεσινή δήλωση του αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ