Type Here to Get Search Results !

Με παρέμβαση Σαμαρά άνοιξε το εργοστάσιο Ασπροπύργου

ΜΕ προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έδωσε τις σχετικές κατευθύνσεις στους υπουργούς Εργασίας Γ. Βρούτση και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, παράλληλα με την υπόμνηση ότι «το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό και η κυβέρνηση το υπερασπίζεται με κάθε τρόπο», άνοιξε χθες τα ξημερώματα μετά από εννέα μήνες απεργιακής κινητοποίησης και κατάληψης το εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο.
Η επέμβαση της αστυνομίας, που με την παρουσία εισαγγελέα άνοιξε την πύλη του εργοστασίου, προκάλεσε αντιδράσεις και προπηλακισμούς μεταξύ των εργαζομένων που επιθυμούν να επιστρέψουν στην εργασία τους και εκείνων που επιμένουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Έγιναν έξι προσαγωγές, η Αθηνών - Κορίνθου παρέμεινε κλειστή για αρκετές ώρες, ενώ χθες το απόγευμα οργανώθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους απεργούς, στις πύλες του εργοστασίου και για σήμερα το σωματείο έχει συγκαλέσει γενική συνέλευση. Τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ παραμένουν μπροστά στις πύλες του εργοστασίου. Η επιτροπή αγώνα των εργαζομένων που επιθυμούν τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου κατήγγειλε προπηλακισμούς εκ μέρους των απεργών, ενώ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μετάλλου Παντελής Παπαβασιλείου έκανε λόγο για προβοκάτσια και κατήγγειλε χρήση χημικών από τα ΜΑΤ.
Πάντως μετά τη χθεσινή κυβερνητική παρέμβαση η διοίκηση της Χαλυβουργίας, που τις προηγούμενες ημέρες τηρούσε στάση αναμονής και δεν είχε ενεργοποιήσει τις διαδικασίες κλεισίματος του εργοστασίου, όπως σχεδίαζε να κάνει προκειμένου να δώσει τέλος στο αδιέξοδο εννέα μηνών, ανακοίνωσε ότι: «Μετά την απόφαση του κράτους να αποκαταστήσει τη νομιμότητα με αποτέλεσμα να ανοίξουν οι πύλες του εργοστασίου και οι εργαζόμενοι να εισέρχονται στην εργασία τους, η εταιρία αποφάσισε να μην υποβάλει αίτημα για ομαδικές απολύσεις και κλείσιμο της μονάδας του Ασπροπύργου. Η ισχυρή παρουσία της αστυνομίας είναι απαραίτητη καθώς συνδικαλιστές και μέλη του ΠΑΜΕ προπηλακίζουν, ακόμη και με την παρουσία των ΜΑΤ, εργαζόμενους που εισέρχονται στο εργοστάσιο».
Η υπόθεση όπως ήταν φυσικό πήρε έντονες πολιτικές διαστάσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας, να αφήνει αιχμές για τον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος και να σημειώνει ότι η όξυνση της κατάστασης τροφοδοτείται με την παρουσία των ΜΑΤ που συνιστά μια αρνητική εικόνα σε περίοδο που τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις. Πάντως ο κ. Κουβέλης στην ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «πρέπει να υπάρξει λύση». Προσεκτικό ήταν το σχόλιο που έγινε από το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο σημειώνεται ότι «το δικαίωμα στην εργασία και ο παραγωγικός ιστός της χώρας πρέπει να προστατευτούν και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με τη συμπεριφορά τους, να βοηθήσουν τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ