Type Here to Get Search Results !

Σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις και άνοιγμα της οικονομίας

Κύμα αποκρατικοποιήσεων, δραστικό περιορισμό της κρατικής σπατάλης, άνοιγμα επαγγελμάτων και συγχωνεύσεις οργανισμών προανήγγειλε άμεσα ή εμμέσως με την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποιίος κράτησε χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Το κύριο βάρος, είπε θα δοθεί στην ολοκλήρωση των 6 αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες ήδη εξελίσσονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες [Κρατικά Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιώπη, Αφάντου], στην εκκίνηση 9 ακόμη αποκρατικοποιήσεων [lease back 28 Ακινήτων, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ], οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας, καθώς και 13 ακόμη αποκρατικοποιήσεων, πχ. λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κ.λπ.,
«Κάθε ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι ένα Ευρώ λιγότερο από μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα βάθαιναν περισσότερο την ύφεση και την κοινωνική κρίση στην χώρα», είπε αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Ο κ. Στουρνάρας απέδωσε την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, όχι στην ύπαρξη του Μνημονίου, αλλά (α) στην κατάρρευση του κρατικοδίαιτου μοντέλου ανάπτυξης «που επί 35 συναπτά έτη δαπανά ετησίως 5% έως 10% περίπου περισσότερα απ' ότι παράγει, κυρίως μέσω της αλόγιστης επέκτασης ενός αναποτελεσματικού, ισοπεδωτικού, κομματοκρατούμενου και διαχειριστικά εντόνως ελλειμματικού κράτους», (β) στην σπατάλη και την κακοδιαχείριση των κοινωνικών παροχών, (γ) στην υψηλή παράνομη φοροδιαφυγή, (δ) στις υψηλές αμυντικές δαπάνες, (ε) στην αναποτελεσματική διαχείριση πληθώρας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και (στ) στην απώλεια διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, κυρίως λόγω των περιορισμών που επιβάλλει το δημόσιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα και των δεκάδων κλειστών επαγγελμάτων και αγορών. Γενενικότερα όμως λόγω του πνεύματος κοινωνικής αποστροφής που αυτοί οι περιορισμοί έχουν δημιουργήσει γύρω από τις έννοιες: Ανταγωνισμός, αξιοκρατία, ανταγωνιστικότητα, αριστεία, δημιουργικότητα, επιχειρηματικότητα, παραγωγικότητα.
Δεν φταίει το μνημόνιο
«Ακουσα να υποστηρίζεται ότι το μνημόνιο φταίει για τη κρίση. Είναι λάθος αυτό και δεν εξυπηρετούμε την αλήθεια. Το Μνημόνιο είναι επακόλουθο της κρίσης στην Ελλάδα», είσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Στουρνάρας προσθέτοντας ότι χωρίς τη δανειακή σύμβαση η οικονομία της χώρας θα είχε καταβαραθρωθεί και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε ένα καλύτερο μνημόνιο αν η Ελλάδα προχωρούσε σε διαρθρωτικές αλλαγές.
Για την διαπραγμάτευση χρειάζονται 2...
«Για να διαπραγματευτούμε πρέπει και το έτερο μέλος να θέλει να διαπραγματευτεί, θυμίζω την δήλωση της κ. Λαγκάρντ. Αν δεν θέλει, θα πρέπει να περιμένεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών τόνισε την άμεση ανάγκη η Ελλάδα να πάρει μέτρα σημειώνοντας παράλληλα ότι η επιμήκυνση είναι αναγκαία λόγω της μεγάλης ύφεσης ώστε να γίνει με ηπιότερο τρόπο η προσαρμογή.
«Η επιμήκυνση σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να μας δώσει περισσότερα χρήματα. Και αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση», υπογράμμισε ο κ, Στουρνάνας.
Παρέθεσε στη συνέχεια τους τέσσερις άξονες οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα προκειμένου να στηρίξει ένα νέο βιώσιμο, αναπτυξιακό και κοινωνικό πρότυπο. (Α) Περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, (Β) Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, (Γ) Αναπτυξιακή ώθηση (Δ) Εγκαθίδρυση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ