Type Here to Get Search Results !

Εμφαση Σαμαρά στις αποκρατικοποιήσεις

Ρεπορτάζ: Θ. Τζαλαβράς
Εμφαση στην αντιστροφή του παραλυτικού κλίματος της ύφεσης, με ταχύτατη προώθηση του προγράμματος των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων, ώστε να ανακάμψει η οικονομία σε πρώτη φάση και να κερδίσει η χώρα αξιοπιστία για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, έδωσε χθες στη Βουλή κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς περιέγραψε στην ομιλία του εννέα αποφασιστικά βήματα, με στόχο να αποστομωθούν όλοι εκείνοι που, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ισχυρίζονται ότι «τάχα οι Ελληνες κοροϊδεύουν». Πρώτο βήμα είναι η προτεραιότητα στις αποκρατικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του μνημονίου, για τις οποίες ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα προχωρήσουν ταχύτατα και όπου χρειαστεί θα αναληφθεί η απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία. Ως δεύτερο βήμα ο Πρωθυπουργός περιέγραψε την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων που δεν αποτελούν άμεσες συμβατικές μας υποχρεώσεις, «αλλά πρέπει να γίνουν για να φέρουν νέες επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη». Ως τέτοιες περιέγραψε την αποκρατικοποίηση του λειτουργικού τμήματος του ΟΣΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας «σε όλη την έκταση και όχι κομματάκι - κομματάκι» όπως είπε, όπως συμβαίνει παντού στην Ευρώπη. Ο κ. Σαμαράς ήταν προσεκτικός στις διατυπώσεις του, καθώς οι αποκρατικοποιήσεις αυτές αποτελούν και σημείο τριβής μεταξύ των τριών κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι η αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ και η στρατηγικού χαρακτήρα αποκρατικοποίηση στην ενέργεια θα γίνουν με προσοχή, δηλαδή με διατήρηση των δικτύων σε δημόσιο έλεγχο. Ειδικά για την αγορά ενέργειας επεσήμανε την ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου και την προσοχή που θα δοθεί στην παραχώρηση των ορυχείων, για τα οποία είπε ότι θα δοθούν δικαιώματα εκμετάλλευσης και όχι ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Ως επόμενο, τρίτο βήμα, περιέγραψε την προτεραιότητα που θα δοθεί στις συμβάσεις παραχώρησης υποδομών που ήδη υπάρχουν και υπολειτουργούν, κυρίως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια και πάντα με την παρουσία δημόσιας Αρχής εποπτείας και ελέγχου.
Τέταρτο βήμα αποτέλεσε η αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας. Για τον σκοπό αυτό, πέρα από το Ελληνικό, ανακοίνωσε τη δημιουργία επενδυτικού οχήματος ειδικού σκοπού για τη δημόσια περιουσία που βρίσκεται σε ολόκληρη την περιοχή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο και παραμένει αναξιοποίητη, ώστε να δημιουργηθούν υπεραξίες γης για όλες τις γειτονικές περιοχές. Το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει πιλότο για αντίστοιχη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε όλη την επικράτεια.
Ως πέμπτο βήμα ο κ. Σαμαράς περιέγραψε το ξεμπλοκάρισμα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ύψους 12,5 δισ. ευρώ, ενώ ως έκτο την κατάργηση και τη συγχώνευση εκατοντάδων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου. «Θα επισπευσθούν ώστε σε λίγους μήνες - και πάντως πριν από το τέλος του έτους - να έχει ληφθεί η απόφαση για τους περισσότερους», είπε αυστηρά.
Μεγάλη σημασία απέδωσε στο έβδομο βήμα, που αφορά τα μέτρα στήριξης της ρευστότητας και της επιστροφής των καταθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προωθήσει ειδική νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή των καταθέσεων αλλά και για τη δήλωση περιουσιακών στοιχειών, οι κάτοχοι των οποίων μέχρι τώρα δεν τα έχουν δηλώσει.
«Οσοι δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό θα έχουν μία τελευταία ευκαιρία να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν. Οσοι δεν το κάνουν θα έχουν κυρώσεις που θα φτάνουν μέχρι τη δήμευση», δήλωσε αποφασιστικά και γνωστοποίησε ότι μέσα στο 2013 θα έχει ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για όλους τους φορολογικούς κατοίκους. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η νομοθετική ρύθμιση δεν θα αφορά τις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, τους πολιτικούς και όσα πρόσωπα άσκησαν δημόσια εξουσία σε κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Ως όγδοο βήμα ο κ. Σαμαράς ανέφερε την καταπολέμηση της σπατάλης στο Δημόσιο με την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Και τέλος, ως ένατο βήμα, την επίσπευση της διαδικασίας συμψηφισμού των οφειλών από και προς το Δημόσιο.
«Δεν μπορεί επιχειρήσεις να κλείνουν διότι τους χρωστά το κράτος. Δεν μπορεί το κράτος να απαιτεί οφειλές από τους ιδιώτες, όταν το ίδιο δεν τους πληρώνει», τόνισε ο κ. Σαμαράς, εξηγώντας ότι αν ο συμψηφισμός γίνει σωστά θα έχει μηδενικό ταμειακό κόστος.
Αναφερόμενος στις άμεσες διευκολύνσεις που θα παρασχεθούν στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα υπάρξει άμεση αναμόρφωση των κανόνων του «Τειρεσία» ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότησή τους καθώς και άμεση ανακούφιση των δανειοληπτών ώστε οι δόσεις τους να μην ξεπερνούν το 30% του μηνιαίου εισοδήματος. Παράλληλα ο κ. Σαμαράς κήρυξε τον πόλεμο κατά της ακρίβειας με κάθε πρόσφορο μέτρο: Σπάσιμο των καρτέλ, έλεγχος ενδοομιλικών συναλλαγών, ηλεκτρονική αγορά αγροτικών προϊόντων και δημοπρατήρια κ.λπ.
Ο Πρωθυπουργός ήταν διακριτικός στις αναφορές του για την τροποποίηση του μνημονίου σε βάθος χρόνου και πολύ προσεκτικός στη χρήση της λέξης επαναδιαπραγμάτευση, στην οποία κάθε φορά έθετε εισαγωγικά. «Για τα περισσότερα από τα υφεσιακά μέτρα που ζητάμε να αλλάξουν προτείνουμε ισοδύναμα, ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικό κόστος. Για άλλα προτείνουμε να αναβληθούν - και η προσαρμογή να γίνει όχι σε δύο χρόνια, αλλά σε περισσότερα. Κι αν το πρόγραμμα πέσει έξω κι άλλο λόγω ύφεσης, αυτό να μην γίνει αφορμή για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, όπως συνέβαινε ως τώρα. Η ύφεση πρέπει να σταματήσει. Οχι να ενισχύεται συνεχώς!», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι το αντικείμενο της «επαναδιαπραγμάτευσης».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ