Type Here to Get Search Results !

Την Πέμπτη τα ονόματα και η ορκωμοσία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου

Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να «κλειδώσει» η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Μετά την ανακοίνωση των ονομάτων, αναμένεται και η ορκωμοσία των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.
Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να σχηματίσει ολιγομελές σχήμα
με περίπου 16 υπουργεία και όχι περισσότερους από 20 υφυπουργούς. Είναι αποφασισμένος να κάνει συγχωνεύσεις στον κύκλο των οικονομικών υπουργείων όπως και στον τομέα Παιδείας και Πολιτισμού.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών, που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο κ. Βασίλης Ράπανος, αναμένεται να ορκιστεί μετά την επιστροφή του υπηρεσιακού υπουργού Γιώργου Ζανιά από τις Βρυξέλλες, όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Eurogroup.
Ο κ. Ζανιάς είναι πιθανό να παραμείνει στο οικονομικό επιτελείο στην θέση του αναπληρωτή ενώ για τη θέση του υφυπουργού πιθανότερος είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Το απόγευμα της Τετάρτης ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ακολούθως μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραλάβει τα καθήκοντά του από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.
Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς μετείχε σε σύσκεψη προετοιμασίας για τη στάση της Ελλάδας στο κρίσιμο Eurogroup, με τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, καθώς και με τους κ.κ. Γιώργο Ζανιά και τον Βασίλη Ράπανο.
Σε ό,τι αφορά στο προγραμματικό πλαίσιο, οι τρεις αρχηγοί έχουν ήδη στα χέρια τους ένα προσχέδιο κειμένου προς συζήτηση. Απομένει μία συνεδριάση των ειδικών ομάδων των τριών πλευρών την Πέμπτη, προκειμένου να κλείσουν τα τελευταία σημεία.
Ως προς τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η ονοματολογία και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.
Για το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρείται φαβορί ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ πιθανότητες υπάρχουν και για τον Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος «παίζει» και για το υπουργείο Υποδομών.
Για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρείται πιθανό να παραμείνει ο Ναπολέων Μαραβέγιας που είναι και πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπάρχει πρόταση του κ. Κουβέλη να παραμείνει ο κ. Τσάλτας ενώ ακούγεται το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη αν μείνει εκτός κυβέρνησης η Ντόρα Μπακογιάννη.
Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Σαμαράς θέλει τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπο Αθανασίου αν και υπάρχει και ο κ. Ρουπακιώτης πρόταση της ΔΗΜΑΡ ο οποίος αρνήθηκε να παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας.
Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγονται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Σταύρος Δήμας. Ο κ. Αβραμόπουλος ακούγεται και για το υπουργείο Άμυνας αν και υπάρχουν ισχυρές εισηγήσεις για τον Φραγκούλη Φράγκο.
Στην θέση του υπουργού Επικρατείας είναι πιθανό να βρεθεί ένας από τους δύο στενούς συνεργάτες του προέδρου, ο Δημήτρης Σταμάτης ή ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.
Για την θέση του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου ακούγεται ο επίσης στενός συνεργάτης του προέδρου, Τάκης Μπαλτάκος και για διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Κώστας Μπούρας.
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η θέση του προέδρου της Βουλής λόγω των λεπτών χειρισμών που απαιτεί η κατακερματισμένη βουλή και η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ