Type Here to Get Search Results !

Ορκίζονται σήμερα οι 300 της Βουλής

Υπό την σκιά της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αλλά και της απουσίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πραγματοποιείται σήμερα στις 11:00 στην Βουλή η ορκωμοσία των βουλευτών που εκλέχθηκαν την 17η Ιουνίου. Αύριο, Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου Προεδρείου του κοινοβουλίου, με την ΝΔ να έχει προτείνει για την θέση του Προέδρου τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Παρά ταύτα άγνωστο παραμένει πότε θα ξεκινήσει το 3ήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης καθώς το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο κ. Σαμαράς ανατρέπει τους αρχικούς σχεδιασμούς που ήθελαν την έναρξη της συγκεκριμένης διαδικασίας το ερχόμενο Σάββατο. Σε κάθε περίπτωση, το Σύνταγμα ορίζει ότι η έναρξη των προγραμματικών πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, που σημαίνει ότι το σχετικό χρονικό όριο λήγει την ερχόμενη Πέμπτη 5.7.2012.
Συσχετισμοί και ανθρωπογεωγραφία της νέας Βουλής
Σημαντικές ανατροπές στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς προκάλεσε το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα (σ.σ. σημειώθηκαν και στις εκλογές της 6ης Μαϊου αλλά δεν «αποτυπώθηκαν» επαρκώς στο κοινοβούλιο λόγω των νέων εκλογών) με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση. Πλέον, η δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων καταγράφεται ως εξής: ΝΔ 129 βουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ 71, ΠΑΣΟΚ 33, Ανεξάρτητοι Έλληνες 20, Χρυσή Αυγή 18, ΔΗΜΑΡ 17 και ΚΚΕ 12 βουλευτές.

Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 1/6 της Βουλής ανανεώνεται με την είσοδο 40 νέων βουλευτών που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά. Επιπροσθέτως, μειωμένος αισθητά θα είναι ο μέσος όρος ηλικίας καθώς αρκετοί από τους εκλεγέντες βουλευτές ανήκουν στην γενιά των 30αρηδων. Νεώτερη όλων αναδεικνύεται η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου η οποία εξελέγη σε ηλικία μόλις 27 ετών. Το ρεκόρ πάντως εξακολουθεί να ανήκει στον κ. Σαμαρά ο οποίος έχοντας εκλεγεί το 1977 βουλευτής Μεσσηνίας σε ηλικία μόλις 26 ετών κρατάει τα σκήπτρα του νεώτερου βουλευτή στην ιστορία του κοινοβουλίου. Μεταξύ των 30αρηδων συγκαταλέγονται οι Χρήστος Δήμας (ΝΔ), Κώστας Κατσαφάδος (ΝΔ), Δ. Κοδέλας (ΣΥΡΙΖΑ), Ηλίας Κασιδιάρης (Χρυσή Αυγή) Π.Δριτσέλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Κ.Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ) . Στην ίδια γενιά ανήκουν και η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και ο κ. Κώστας Καραγκούνης οι οποίοι έχουν ήδη υπουργοποιηθεί. Εκτός όμως από τους «νέους» υπάρχουν και οι «μαθουσάλες με νεανική διάθεση» της Βουλής με τον κ. Μανώλη Γλέζο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει φτάσει τα 90 και να χαρακτηρίζεται ως ο γηραιότερος βουλευτής.
Νέος Πρόεδρος ο Ε. Μεϊμαράκης
Πάντως, η σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, η παρουσία της Χρυσής Αυγής και οι δεδομένες σκληρές συγκρούσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να οδήγησαν τον κ. Σαμαρά στην απόφαση να προτείνει για Πρόεδρο της Βουλής τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Επιπροσθέτως, για τις θέσεις του 1ου και 2ου αντιπροέδρου θα προταθούν πιθανότατα οι κ.κ. Γιάννης Τραγάκης και Θανάσης Νάκος. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τον 4ου αντιπρόεδρο της Βουλής θα προταθεί ο κ. Τάσος Κουράκης, το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει τον κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο και η «Χρυσή Αυγή» πιθανότατα τον κ. Χρήστο Παππά ή την κυρία Ελένη Ζαρούλια.

Όμως, η απόφαση της Συγγρού να προτείνει τον κ. Μεϊμαράκη ερμηνεύεται από πολλούς – και εντός της ΝΔ - ως «άκομψο» άδειασμα στον νυν πρόεδρο Βύρωνα Πολύδωρα. Την συγκεκριμένη δυσφορία μάλιστα σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και να δώσει «γραμμή» προκειμένου να παραμείνει στην θέση του ο κ. Πολύδωρας, την οποία εκτός των βουλευτών του κ. Καμμένου θα την ακολουθήσουν και αυτοί της «Χρυσής Αυγής» και ενδεχομένως ορισμένοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επιπροσθέτως, και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δεδομένη υπέρ Μεϊμαράκη. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η Κουμουνδούρου έχει αντιταχθεί στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης για αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και έχει ήδη «αποσπάσει» την υποστήριξη του κ. Πολύδωρα για το συγκεκριμένο θέμα. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεν υπάρχει υποψηφιότητα για την συγκεκριμένη θέση και οι βουλευτές συμμετέχουν στην μυστική ψηφοφορία ακολουθώντας συνήθως την «γραμμή» που δίνει το κόμμα. Πρόεδρος κηρύσσεται αυτός που θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 ψήφους. Πάντως, με δεδομένη την επίσημη υποστήριξη από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ο κ. Μεϊμαράκης θα συγκεντρώσει τις 151 απαραίτητες ψήφους, το πολιτικό πρόβλημα όμως για την κυβέρνηση θα προκύψει από μια οριακή ψήφισή του.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ