Type Here to Get Search Results !

Η ευρωζώνη είναι εγκλωβισμένη σε μια καθοδική δίνη λόγω λιτότητας

Όταν σήμερα οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα συζητήσουν δειπνώντας τι να κάνουν για την Ελλάδα και τι να κάνουν για την περιβόητη ανάπτυξη, θα έχουν υποχρεωτικά στο μυαλό τους και τις προειδοποιήσεις του ΟΟΣΑ, του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη. Αυτό το κλαμπ των βιομηχανικών χωρών, στο οποίο ανήκουν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, έδωσε χθες στο Παρίσι στη δημοσιότητα τις εαρινές προβλέψεις του για την οικονομία το τρέχον έτος -και ήταν χειρότερες από τις φθινοπωρινές.
Ηπιότερη στάση έναντι της Ελλάδας τώρα η Λαγκάρντ
Ο ΟΟΣΑ ανησυχεί για την Ευρωζώνη, θεωρεί ότι είναι εγκλωβισμένη σε μια καθοδική δίνη που ενισχύεται από τις υπερβολικές πολιτικές λιτότητας και τις αναιμικές προοπτικές ανάπτυξης. Μέχρι πρόσφατα ο ΟΟΣΑ εκτιμούσε ότι το 2012 η οικονομία της Ευρωζώνης θα έχει έναν οριακό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0,2%, αλλά τώρα θεωρεί βέβαιη μια οριακή ύφεση, της τάξης του 0,1% -και παραμένει πιο αισιόδοξος από την Κομισιόν η οποία πρόσφατα μιλούσε για ύφεση 0,3%. Για το 2013 οι αναλυτές του ΟΟΣΑ προβλέπουν ελαφρά βελτίωση, ότι δηλαδή ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει το 0,9%, όμως όχι και σε σημαντικές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όπου εκτιμάται ότι η ύφεση θα συνεχιστεί. Για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία οι οιωνοί είναι ούτως ή άλλως άσχημοι.
Η συνταγή για να αποφευχθούν κοινωνικές εκρήξεις...
Η «συνταγή» που προτείνει ο ΟΟΣΑ για να βγει η Ευρωζώνη από την καθοδική δίνη και να αποφευχθούν πολιτικές και κοινωνικές εκρήξεις, «οι οποίες μπορεί να απειλήσουν την παγκόσμια οικονομία», είναι μια σειρά μέτρων που έχουν ένα κοινό: δεν θέλει ούτε να τα ακούσει η γερμανική κυβέρνηση.
Ο ΟΟΣΑ προτείνει μεν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση, ωστόσο σε κάποιες χώρες αυτό θα πρέπει να γίνει με πολύ πιο αργό ρυθμό από τον σημερινό, για να μην «πνιγεί» εντελώς η οικονομία.
Επιπλέον, προτείνει οι πόροι του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM να χρησιμοποιηθούν απευθείας για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ ζητά να ξαναρχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κλυδωνιζόμενων χωρών, το οποίο έχει αναστείλει. Να σημειωθεί ότι χθες τα μαντάτα από τις ισπανικές τράπεζες ήταν τρομακτικά, καθώς η Διεθνής Ένωση Τραπεζών, το IIF, εκτίμησε ότι η «μαύρη τρύπα» τους, που δεν μπορεί να καλυφθεί από το ισπανικό κράτος και τις αγορές, φτάνει τα 76 δισεκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί ακόμη ότι για έναν περίεργο λόγο η κυβέρνηση της Ισπανίας αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τη θέσπιση ευρωομολόγων, την οποία πάντως προτείνει ευθαρσώς ο ΟΟΣΑ.
Την ίδια ώρα, πάντως, που ο ΟΟΣΑ εισηγείται όλα εκείνα τα μέτρα που δεν θέλει το Βερολίνο, στηρίζει και πολλές ελπίδες στη Γερμανία - για την ακρίβεια στον Γερμανό καταναλωτή. Οι οικονομολόγοι του διεθνούς οργανισμού εκτιμούν ότι οι αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων στη Γερμανία θα οδηγήσουν στην αύξηση της κατανάλωσης προϊόντων και υπηρεσιών από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ενισχύοντας έτσι την οικονομία τους. «Από τα μέσα της χρονιάς οι Γερμανοί καταναλωτές αναμένεται να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους και να αρχίσουν να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα» εκτίμησε ο οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Αντρέας Βεργκέτερ, που παρουσίασε την εαρινή έκθεση του οργανισμού.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ