Type Here to Get Search Results !

Τι ακριβώς είπαν Μέρκελ - Παπούλιας για το δημοψηφισμα

Ρεπορτάζ Αγγελος Μόσχοβας
Σαφή προειδοποίηση απηύθυνε χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ, η οποία, σε επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ζήτησε (!) να εξετασθεί η ιδέα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, παράλληλα με τις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου…

Το «αίτημα» Μέρκελ επικοινώνησε ο κ. Παπούλιας στον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, ο οποίος το μετέφερε εν συνεχεία στους πολιτικούς αρχηγούς. Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Πρωθυπουργού αναφέρει ότι: «Η κυρία Μέρκελ (…) μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Ελληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη». Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «είναι πρόδηλο ωστόσο ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης». Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού, «η Γερμανίδα Καγκελάριος επανέλαβε τη στήριξή της ΕΕ στις προσπάθειες της Ελλάδας για υπέρβαση της κρίσης και ανέφερε ότι η ΕΕ έχει την πρόθεση να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Το ζήτημα της ανάπτυξης είναι άλλωστε το βασικό θέμα που θα απασχολήσει το Εκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες».
θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα
Εν τω μεταξύ και αφού προηγουμένως η δημοσιοποίηση του θέματος προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα, σύγχυση επικράτησε, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Καγκελαρίας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν αληθεύουν οι αναφορές» σχετικά με την πρόταση Μέρκελ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, απολύτως έγκυρες πληροφορίες του «Κ» αναφέρουν ότι την περασμένη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου παρίστατο ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, ο Γερμανός ομόλογός του κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε είχε αναρωτηθεί: «Τελικά, μήπως κακώς δεν έγινε το δημοψήφισμα τότε που το πρότεινε ο Παπανδρέου;». Μία φράση που δείχνει ότι στη Γερμανία έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου με τις «σκέψεις» της Γερμανίδας Καγκελαρίου για δημοψήφισμα παράλληλα με τις εκλογές, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα πολιτικά κόμματα.
«Η αποψινή πρόταση της κυρίας Μέρκελ περί δημοψηφίσματος και μάλιστα σε χρόνο προεκλογικό - είναι, τουλάχιστον, ατυχής και δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Γιατί απευθύνεται στον ελληνικό λαό σε λάθος ώρα και με λάθος μήνυμα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς. Πρόσθεσε δε πως «ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα για να αποδείξει την επιλογή του στο ευρώ. Επιλογή, που, άλλωστε, υπερασπίζεται με αιματηρές θυσίες. Δικαιούται, όμως, ο ελληνικός λαός τον σεβασμό των εταίρων του».
Κύκλοι της Ιπποκράτους σχολίαζαν πως «το θέμα δεν είναι το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στο ευρώ», επιχειρηματολογώντας ότι «το 80% του ελληνικού λαού εκφράζεται υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη και θέλει να έχει νόμισμα το ευρώ». Οι ίδιοι κύκλοι υποστήριζαν ότι οι Ελληνες δεν επιθυμούν τη λιτότητα. «Γι’ αυτό, το θέμα της ΕΕ συνίσταται στο να ξεμπλοκάρουν τα αναπτυξιακά μέτρα και το πακέτο που είχε συμφωνηθεί από τον Ιούλιο του 2011 και να υπάρξει βελτίωση των όρων της δανειακής σύμβασης ώστε να υπηρετούν την ανάπτυξη και να αποτρέπουν την ανεργία».


Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣυΡιζΑ / ΕΚΜ κ. Αλέξης Τσίπρας με μία οξεία ανακοίνωση σημείωσε ότι «η κυρία Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα προτεκτοράτο». Υποστήριξε ότι «αυτό το δικαίωμα της το έχουν δώσει ο κ. Ευ. Βενιζέλος και ο κ. Αντ. Σαμαράς με τη στάση τους και τις επιστολές τους» και προέβλεψε ότι στις εκλογές «ο ελληνικός λαός θα της δώσει οριστική απάντηση, θα βάλει τέλος στα μνημόνια της λιτότητας, της υποτέλειας και της αναξιοπρέπειας και θα ανοίξει τον δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για «απαράδεκτη παρέμβαση» και για «ένα ακόμη προκλητικό λάθος της γερμανικής πολιτικής που μας εξοργίζει», σημειώνοντας πως «επί της ουσίας, ούτως ή άλλως οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θα είναι ένα δημοψήφισμα». Σε ανακοίνωσή της η Κοινωνική Συμφωνία της κυρίας Λούκας Κατσέλη αναφέρει πως η Γερμανίδα Καγκελάριος «επεμβαίνει προκλητικά και προσβλητικά στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας». Υπενθυμίζει ότι η κυρία Μέρκελ «πολέμησε λυσσαλέα την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, τον περασμένο Οκτώβριο, να διεξαχθεί δημοψήφισμα με ερώτημα την έγκριση ή όχι της νέας δανειακής σύμβασης και του μνημονίου» και υπογραμμίζει ότι «το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί αυτή τη στιγμή διότι κατά το Σύνταγμα η απόφαση λαμβάνεται από τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία όμως διαλύεται εν όψει των εθνικών εκλογών».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ