Type Here to Get Search Results !

Γιούνκερ: Μην κουνάτε το δάχτυλο στους Έλληνες

«Εάν η Αθήνα χρειάζεται χρόνο για το σχηματισμό κυβέρνησης, πρέπει να της τον δώσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, συστήνοντας στους Ευρωπαίους «να μην κουνούν το δάχτυλο στους Έλληνες, αλλά να τους αφήσουν να αποφασίσουν μόνοι τους τι θα κάνουν».
«Δεν μπορούμε να επέμβουμε στις διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών κομμάτων» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup σε δηλώσεις του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ο ίδιος απέρριψε επίσης τη «λύση» της ελληνικής εξόδου από την Εευρωζώνη, τονίζοντας πάντως πως «εξίσου άχρηστη λύση θα ήταν η πλήρης αναστροφή της Ελλάδας από το πρόγραμμα εξυγίανσης που έχει συμφωνηθεί».
Ωστόσο, ο Γιούνκερ επίσης δεν θα έβλεπε κατ' αρχήν αρνητικά να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας πάντως πως κάτι τέτοιο θα έπρεπε να αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα εάν στην Ελλάδα δινόταν, για παράδειγμα, ένα έτος παραπάνω για να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί, αλλά αυτό πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε. Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, «θα μπορέσουμε να συζητήσουμε το χρονοδιάγραμμα αφού σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα».
EFSF: «Η πιο ακριβή λύση η έξοδος»
Οσον αφορά στην έξοδο από την ευρωζώνη, ο επικεφαλής του προσωρινού ταμείου στήριξης EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε -μιλώντας στην αυστριακή Die Presse- πως θα ήταν η «πιο ακριβή λύση για όλους τους εμπλεκόμενους», ακόμη και εάν πλέον η Ευρωζώνη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για αυτό το ενδεχόμενο.
«Το χειρότερο πιθανό σενάριο της ελληνικής εξόδου στην αρχή της κρίσης θα κόστιζε πολύ περισσότερο» είπε, «σήμερα όλοι στις αγορές είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για όλες τις πιθανότητες».
«Ωστόσο, το συνετό είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Μια έξοδος από την ευρωζώνη θα οδηγούσε τη χώρα στην ένδεια. Δεν γίνεται και δεν θα πρέπει να μας είναι αδιάφορο αν μια χώρα στη νοτιοανατολική πλευρά μας καταλήξει στο χάος. Ακόμη και παραβλέποντας ότι οι τράπεζες στην κεντρική και δυτική Ευρώπη θα υφίσταντο σημαντικές απώλειες» πρόσθεσε.
Ανάλογη ήταν η θέση και του Αυστριακού προέδρου Χάιντς Φίσερ: Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε πολύ μεγάλα μειονεκτήματα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, τόνισε σε συνέντευξή του το μεσημέρι του Σαββάτου στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ