Type Here to Get Search Results !

Κραδασμοί στην ευρωζώνη λόγω υποβάθμισης Ισπανίας

ΣΤΗ δίνη ακόμη πιο σφοδρής κρίσης εισήλθε η Ισπανία, με το ισπανικό σύνδρομο να απειλεί ορατά πλέον τα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπη με όλο και περισσότερα δυσεπίλυτα προβλήματα. Η υποβάθμιση από τη Standard & Poor'Αs σε συνδυασμό με την εκτίναξη της ανεργίας σε ένα ακόμη ρεκόρ 20 ετών, «τάραξε» σημαντικά την πορεία των αποδόσεων τόσο των ισπανικών όσο και των ιταλικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Η ανεργία στη χώρα στο α'Α τρίμηνο έφθασε στο 24,4%, με τον συνολικό αριθμό των ανέργων να αγγίζει τα 5,64 εκατ.
Η όλη κατάσταση οδήγησε τον Ισπανό υπ. Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία-Μαργκάγιο να παραδεχθεί δημοσίως ότι «τα στοιχεία για την ανεργία είναι τόσο άσχημα ώστε επιβεβαιώνουν τις χειρότερες προβλέψεις μας. Η κατάσταση είναι απαίσια, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους πολίτες. Η Ισπανία έχει εισέλθει σε μια σφοδρή κρίση με πολλαπλές συνέπειες», τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ισπανικό ραδιόφωνο.
Σε ό,τι αφορά τη Standard & Poor'Αs ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησής του κατά δύο βαθμίδες στο «ΒΒΒ+» από «Α» που ήταν πριν, με τις προοπτικές της χώρας να είναι αρνητικές. Ο οίκος δικαιολόγησε την κίνησή του υποστηρίζοντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί περαιτέρω εξαιτίας της εξαιρετικά άσχημης κατάστασης τόσο των τραπεζών όσο και της οικονομίας. Κατά τη Standard & Poor'Αs υπάρχει άμεση ανάγκη για λήψη φιλόδοξων μέτρων που θα στηρίξουν την ανάπτυξη, μέτρα τα οποία, όμως, δεν πρέπει να ληφθούν μόνο στην Ισπανία αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με ανάλογες πρωτοβουλίες από όλες τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης.
Η ισπανική κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της τόνισε ότι η υποβάθμιση είναι αδικαιολόγητη, κατηγορώντας τον οίκο ότι «βλέπει» μόνο τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές και δεν εξετάζει σε βάθος το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στη χώρα. Σημειώνεται ότι η Standard & Poor'Αs στην έκθεσή της εκτιμά πως το ισπανικό έλλειμμα θα φθάσει εφέτος στο 6,2% του ΑΕΠ και θα υποχωρήσει στο 4,8% του ΑΕΠ το 2013, δηλαδή η χώρα δεν πρόκειται να επιτύχει τα όσα έχει δεσμευθεί στους εταίρους της. Παράλληλα ο οίκος εκτίμησε ότι το ισπανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,5% εφέτος και κατά 0,5% το 2013, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,3% και 1% αντίστοιχα. Επίσης ο Μόρις Κράμερ, επικεφαλής της Standard & Poor'Αs για την Ευρώπη, υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι οι ισπανικές τράπεζες θα χρειαστούν ισχυρή βοήθεια από το κράτος και προσέθεσε ότι η χώρα είναι «υποψήφια» και για περαιτέρω υποβάθμιση της αξιολόγησής της εντός των επόμενων μηνών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ