Type Here to Get Search Results !

Σήμανε η έναρξη της προεκλογικής περιόδου

Με τη διάλυση της Βουλής χθες, ξεκίνησε και τυπικά η προεκλογική περίοδος, η οποία θα καταλήξει στις 6 Μαΐου, ημέρα των εθνικών εκλογών. Ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε σχετικά για την πράξη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία ζήτησε την προκήρυξη εκλογών για μείζον εθνικό θέμα, όπως προβλέπει το άρθρο 43 του Συντάγματος. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκαναν δηλώσεις, ενώ αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπούλιας προχώρησε στην έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών στις 6 Μαΐου.
Νωρίτερα, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, στον σύντομο απολογισμό που έκανε ο κ. Παπαδήμος για τη θητεία της κυβέρνησής του, επεσήμανε πως η κυβέρνηση αυτή ορκίστηκε στις 11 Νοεμβρίου 2011, «σε μία περίοδο που η χώρα μας βρισκόταν ένα βήμα πριν από την πτώχευση και την οικονομική κατάρρευση και η θέση της στη ζώνη του ευρώ τελούσε υπό αίρεση». Υποστήριξε δε ότι οι κύριοι στόχοι αυτής της κυβέρνησης επιτεύχθηκαν:
* Καταρτίστηκε, ύστερα από σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας για την τριετία 2012-2014, το οποίο ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή.
* Εγκρίθηκε το δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ, που καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας έως το 2015.
* Επιτεύχθηκε συμφωνία με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή σχεδόν του συνόλου των ομολόγων, με την οποία μειώθηκε δραστικά το χρέος που βαρύνει τον ελληνικό λαό κατά περίπου 100 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι προωθήθηκαν πολιτικές για την ανάπτυξη (αναδιάρθρωση ΕΣΠΑ, πρόγραμμα μεταρρύθμισης του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης, προκήρυξη διαγωνισμών για τη διεξαγωγή ερευνών για την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου κ.λπ.).
Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε ο κ. Παπαδήμος, η κυβέρνησή του αφήνει και μία σημαντική πολιτική κληρονομιά: «Το υπουργικό συμβούλιο απαρτίζεται από υπουργούς που ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα. Και αυτούς τους πέντε μήνες φάνηκε ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε, να συνθέτουμε απόψεις, όπου χρειάζεται να βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να παίρνουμε αποφάσεις για το καλό της χώρας» τόνισε, παραδεχόμενος ωστόσο πως «τα λειτουργικά προβλήματα και οι αρρυθμίες δεν έλειψαν - ιδίως τους δύο πρώτους μήνες, σε κάποιες περιπτώσεις». Προειδοποίησε παράλληλα ότι για να εμπεδωθεί η προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας, απαιτείται να ληφθούν άμεσα σημαντικές αποφάσεις. Τον Ιούνιο 2012 πρέπει να προετοιμαστεί και να υποβληθεί στη Βουλή προς ψήφιση το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της χώρας για την περίοδο 2013-2016.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ