Type Here to Get Search Results !

Πρόσθετα μέτρα 24 δισ. ευρώ θα χρειαστεί η Ελλάδα έως το 2030

Πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ (10,7% του ΑΕΠ) υπολογίζει το ΔΝΤ ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα μέχρι και το 2030, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της και να μην επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν το 2010, πριν από την ένταξή της στο μνημόνιο.
Η έκθεση του ΔΝΤ για τις δημοσιονομικές προοπτικές των κρατών μελών προαναγγέλλει επίσης για την Ελλάδα μακροχρόνια προσαρμογή του ασφαλιστικού συστήματος. Συγκεκριμένα τονίζεται ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να περικοπούν μέχρι και το 2030 δαπάνες για τη γήρανση του πληθυσμού ύψους 7,5 δισ. ευρώ (3,4% του ΑΕΠ) που ως γνωστό αφορούν εκτός από τα κονδύλια για τις συντάξεις τις δαπάνες για τα κοινωνικά επιδόματα και τις δαπάνες υγείας.
Σε δημοσιονομικό επίπεδο, εκτός των περικοπών που θα γίνουν για τις δαπάνες που αφορούν τη γήρανση του πληθυσμού απαιτούνται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, και πρόσθετα μέτρα αξίας 16 δισ. ευρώ έως το 2020 (7,3% του ΑΕΠ) κυρίως από τον τομέα των δημοσίων δαπανών, αφού για τον τομέα των εσόδων εκτιμάται ότι η όποια αύξηση των εσόδων θα είναι αποτέλεσμα της αύξησης της απόδοσης των ήδη υφιστάμενων μέτρων.
Σε γενικές γραμμές η έκθεση δημοσιονομικών προοπτικών τονίζει ότι οι χώρες που έχουν σημαντικό δημοσιονομικό πρόβλημα όπως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιοριστούν στη δημοσιονομική προσαρμογή. Θα πρέπει επίσης να δώσουν έμφαση στην εφαρμογή προγραμμάτων διαρθρωτικών αλλαγών και ειδικότερα της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών.
Στην έκθεσή του για τα δημοσιονομικά που ανακοινώθηκε χθες (μαζί με άλλη έκθεση για τις εξαμηνιαίες οικονομικές προοπτικές) καταγράφει τα προβλήματα που οδήγησαν στις αποκλίσεις από τους μνημονιακούς στόχους αλλά και τα νέα μέτρα που έρχονται.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ φωτογραφίζουν μεγάλη περικοπή δαπανών σε πολύ χαμηλά επίπεδα για κράτος μέλος της ευρωζώνης, διότι τα φορολογικά έσοδα δεν αναμένεται να ανακάμψουν, με σαφείς αιχμές για τη κρισιμότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Περικοπές δαπανών
Στην προβολή των δημοσιονομικών μεγεθών που περιλαμβάνει το ταμείο στις εκτιμήσεις του δείχνει σημαντικές περικοπές συνολικού ύψους 8,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2015 οι οποίες δεν μπορούν να αποτυπωθούν στην παρούσα φάση ως απόλυτος αριθμός με δεδομένο ότι από το 2014 το Ταμείο αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.
Ως ποσοστό του ΑΕΠ όμως οι δημόσιες δαπάνες αναμένεται να περιοριστούν από το 49,7% το 2011 στο 48,9% φέτος. Από τις προβλέψεις φαίνεται ότι οι μεγάλες περικοπές θα γίνουν από το 2013 και μετά και θα έχουν ως βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν από την επόμενη επιθεώρηση της τρόικας. Οι δαπάνες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αναμένεται να μειωθούν από 46,3%, στο 43,7% το 2014 και να συγκρατηθούν στο 41,2% του ΑΕΠ από το 2015 και μετά, τη στιγμή που κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη η δαπάνη φθάνει στο 47,4% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο.
Στο πεδίο των εσόδων οι προσδοκίες είναι χαμηλότερες. Φέτος ο στόχος είναι να αυξηθούν οριακά από το 40,5% του ΑΕΠ στο 41,7% και να μείνουν στο ίδιο επίπεδο και το 2013. Μετά αναμένεται μικρή μείωση έως το 39,6% του ΑΕΠ, λόγω και πάλι της αναμενόμενης αύξησης του ΑΕΠ η οποία θα μειώσει το ποσοστό των εσόδων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ