Type Here to Get Search Results !

YΠΟΙΚ: Δεν θα υπάρξει καλύτερη προσφορά

Να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) καλεί τους ιδιώτες ομολογιούχους ο υπουργός Οικονομικών προειδοποιώντας πως δεν πρόκειται να γίνει καλύτερη προσφορά, καθώς και ότι, αν χρειαστεί, θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, τρεις ημέρες πριν λήξει η προθεσμία για την δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει πως οι όροι που αποφασίστηκαν για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι ευνοϊκοί και πως η Ελλάδα δεν θα διστάσει να αναγκάσει τους ομολογιούχους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ενεργοποιώντας τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs): «Όποιοι σκέφτονται ότι μπορεί να υπάρξει hold-out και να πληρωθεί το hold-out κάνει λάθος. Είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε (τα CACs). Δεν ξέρουμε αν θα χρειαστεί, αλλά είμαστε έτοιμοι».
Ο Βενιζέλος εμφανίζεται πάντως αισιόδοξος ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα ξεπεράσει το 90%: «Στόχος είναι η σχεδόν καθολική συμμετοχή στο PSI ... Μη φαντάζεται κανείς ότι θα υπάρξει μια δεύτερη προσφορά η οποία θα έχει τα στοιχεία» της υπάρχουσας. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι είναι αδύνατον να εκτιμήσει το ύψος της συμμετοχής στο PSI, καθώς απέχουν ακόμη αρκετές ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την συμμετοχή στο πρόγραμμα. Δήλωσε, ωστόσο, ότι οι συμμετοχές θα δηλωθούν από την Τετάρτη και μετά.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί συμμετοχή 90%. Εάν αυτή διαμορφωθεί χαμηλότερα από το 90%, αλλά άνω του 75%, θα συμβουλευτεί την ΕΕ και το ΔΝΤ για το πώς θα μπορέσει να καλύψει τη διαφορά, ενεργοποιώντας ή μη τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs). Εάν η συμμετοχή είναι ακόμα χαμηλότερη, η συμφωνία θα ακυρωθεί.
Θετικά μηνύματα
Την ίδια ώρα, τη συμμετοχή 12 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων ανακοίνωσε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). Πρόκειται για τα μέλη της Συντονιστικής του Επιτροπής, Allianz Alpha Bank [ACBr.AT] , Axa BNP Paribas CNP Assurances, Commerzbank Deutsche Bank Eurobank [EFGr.AT] EFG, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa San Paolo και Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] της Ελλάδος.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εντός της ημέρας η Συντονιστική Επιστροπή, τα μέλη της οποίας συνέβαλαν στη συμφωνία για το PSI τον περασμένο μήνα, αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα παροτρύνει τους ιδιώτες ομολογιούχους να συμμετάσχουν στη διαδικασία «κουρέματος» του χρέους.
Εξάλλου, τα θετικά μηνύματα για τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στη διαδικασία απομείωσης του χρέους πολλαπλασιάζονται. Πηγές που πρόσκεινται στις διεργασίες ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αποδεχόμενες μείωση 53,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν.
Η συνολική αξία των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ περίπου. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ήδη απομειώσει την αξία τους στα λογιστικά τους βιβλία κατά περίπου 3/4.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ