Type Here to Get Search Results !

Αναψε πράσινο για PSI και νέο δάνειο

Το «πράσινο φως» για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας και το PSI άναψε χθες το Eurogroup, δίνοντας αίσιο τέλος στο πολύμηνο θρίλερ του μαρτυρίου της σταγόνας, ενώ για πρώτη φορά ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα ακούστηκαν καλά λόγια για την Ελλάδα από κορυφαίους κοινοτικούς αξιωματούχους.
Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρθηκε στην εκπλήρωση των 100 προαπαιτούμενων δράσεων που είχαν ζητηθεί από την Αθήνα, ο επίτροπος Ολι Ρεν μίλησε για ικανοποιητική πρόοδο προς την εκπλήρωση των όρων δανειοδότησης και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, τόνισε ότι αυτά που ζητήθηκαν έχουν υλοποιηθεί. Ακόμη και ο «σκληρός» Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έκανε λόγο για μία θεμελιωδώς θετική απόφαση, η οποία ελήφθη χθες για την Ελλάδα.
Το στίγμα των αποφάσεων της Ευρωζώνης έδωσε με τις δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είχε καιρό να ακούσει καλά λόγια και σήμερα άκουσε καλό λόγο». Οι τελευταίες τυπικές εκκρεμότητες για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, που αφορούν κυρίως πτυχές των κειμένων των νόμων, των υπουργικών αποφάσεων και των εγκυκλίων και οι οποίες θα πρέπει να μεταφραστούν στην αγγλική γλώσσα, θα κλείσουν σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 9 Μαρτίου, οπότε λήγει η προθεσμία για την ανταπόκριση των ιδιωτών πιστωτών για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι χθες έπεσαν και οι πρώτες υπογραφές.
Με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπο Οικονομίας Ολι Ρεν υπεγράφη το Μνημόνιο συνεργασίας για το νέο πρόγραμμα. To Μνημόνιο συνεργασίας προσυπογράφει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ενώ σε αυτό επισυνάπτονται οι δεσμευτικές επιστολές των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας προς τον πρόεδρο του Eurogroup. Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος υπέγραψε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, πέντε κρίσιμες συμβάσεις, ύψους 93 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 130 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος, για την υλοποίηση του PSI και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ