Type Here to Get Search Results !

Σήμερα η δημόσια προσφορά για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων

Η έκδοση απόφασης για τη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (PSI) θα βρεθεί στο επίκεντρο του σημερινού Υπουργικού Σμβουλίου, το οποίο συνεδριάζει στις 11.30 το πρωί υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου. Κρίσμο ζητούμενο είναι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων, καθώς απ' αυτό θα κριθεί αν τελικώς, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση προχωρήσει στην ενεργοποίηση της ρήτρας και η αναδιάρθρωση γίνει υποχρεωτική και για τους ομολογιούχους που δεν θα θελήσουν να συμμετάσχουν «εθελοντικά» στη διαδικασία.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα ληφθούν, επίσης, αποφάσεις για θέματα που αφορούν την εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδος.
Το νομοσχέδιο για το PSI υπερψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑΟΣ και για τους ανεξάρτητους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Νίκος Τσούκαλης.
Στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαίωσε πως τα φυσικά πρόσωπα που έχουν επενδύσει σε ομόλογα «δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν» και δήλωσε πως επίκειται έκδοση απόφασης για δραστική μείωση της παρακράτησης από το μισθό, των οφειλών για στεγαστικά δάνεια.
Στις 9 Μαρτίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η συμμετοχή στη δήμοσια προσφορά και θα εξετασθεί αν είναι ικανοποιητική και αν θα ενεγοποιηθούν οι ρήτρες που θα έχουν ήδη νομοθετηθεί και θα αφορούν ποσοστό συμμετοχής των δύο τρίτων (66,6%).
Αυτό που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι αν σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί αυτό το ποσοστό, αν θα συμμετάσχει τελικώς και η ΕΚΤ (έχει ομόλογα 50 δισ. ευρώ), ώστε να διαμορφωθεί στο 66,6% και να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες.
Τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαιρούνται του PSI.
Εκτιμάται ότι η ΕΚΤ, αλλά και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατέχουν (συνολικά 60 δισ. ευρώ) με νέα ομόλογα, ίσης ονομαστικής αξίας, στα οποία δεν θα επιβληθουν οι ρήτρες.
Όπως είπε την περασμένη Τρίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες δεσμεύτηκαν ότι τα κέρδη που απορρέουν από τα ομόλογα πρόκειται να δοθούν στην Ελλάδα και αυτή η διανομή των κερδών εκτιμάται θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 1,8% του ΑΕΠ (3,96 δισ. ευρώ) και παράλληλα θα εξοικονομήσει πόρους κατά 1,8 δισ. ευρώ την τριετία που ξεκινά το 2012.
Τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ εξαιρούνται του PSI, είπε ο Πρωθυπουργός, επειδή τα έχει για λόγους νομισματικής πολιτικής, και λόγω των διασυνδέσεων των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών με την ΕΚΤ που αποτελούν μέρος του ευρωσυστήματος δεν θεωρήθηκε σκόπιμο να συμμετάσχουν στο PSI.
Η λύση που βρέθηκε ώστε οι τράπεζες να μη χάσουν αλλά ούτε να κερδίσουν από διακράτηση αυτών των ομολόγων και να δώσουν στην Ελλάδα ό,τι κέρδη έχουν από τα ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτών των ομολόγων τα έχει η Τράπεζα της Ελλάδος (σ.σ. περί τα 2-2,5 δισ. ευρώ), σημείωσε ο κ. Παπαδήμος, επομένως, υποστήριξε ότι το καθαρό όφελος, αν υπήρχε ένα κούρεμα, θα ήταν μηδενικό ή πολύ μικρό

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ