Type Here to Get Search Results !

Εκτός αγοράς τέθηκαν Energa και Hellas Power

Ρεπορτάζ: Εύη Παπαδοσηφάκη
Διεγράφησαν από το μητρώο της αγοράς οι δύο ανταγωνίστριες της ΔΕΗ στην εμπορία ηλεκτρισμού Energa και Hellas Power, λόγω μη εκπλήρωσης των οικονομικών τους υποχρεώσεων, ενώ τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κυρία Ελένη Ράικου.

Αφορμή για να πάρουν αυτή την τροπή τα γεγονότα ήταν το πόρισμα της αρχής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, που δείχνει ότι οι εταιρείες εισέπρατταν το τίμημα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και αντί να το αποδίδουν στη ΔΕΗ τα χρήματα κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.
Τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης ανέλαβε η οικονομική εισαγγελέας κυρία Πόπη Παπανδρέου, κατόπιν εντολής της κυρίας Ράικου, με αφορμή το πόρισμα του επικεφαλής εισαγγελέα της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα κ. Π. Νικολούδη, από το οποίο φαίνεται ότι το συνολικό ποσό το οποίο θα έπρεπε να αποδώσουν οι εταιρείες ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ και ήδη η Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος έχει δεσμεύσει τους επίμαχους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Η αγορά σχολιάζει ότι το πεδίο που διαμορφώνεται τώρα είναι ευνοϊκό για εταιρείες, που δεν είναι μόνο έμποροι, αλλά δραστηριοποιούνται και στην παραγωγική διαδικασία, ενώ στελέχη της αγοράς υπενθύμιζαν χθες σε συνομιλίες τους με δημοσιογράφους ακόμη μία παράμετρο, προσθέτοντας... «αλατοπίπερο» στην υπόθεση διερεύνησης ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, ότι δηλαδή, πριν από σχεδόν έναν μήνα, οι δύο εταιρείες επιχειρήθηκε να μεταβιβαστούν σε αραβο-ρωσικό fund.
Πάντως χθες ο ΔΕΣΜΗΕ, μετά από σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του, κατήγγειλε τις συμβάσεις των δύο εταιρειών και παράλληλα τις διέγραψε από το Μητρώο Συμμετεχόντων στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, αφαιρώντας τους το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια και να την παρέχουν εν συνεχεία στους 220.000 πελάτες τους. Νωρίτερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που συνυπογράφει την ανακοίνωση του ΔΕΣΜΗΕ, είχε καλέσει τους εκπροσώπους των δύο εταιρειών σε απολογία, με το ερώτημα της αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ