Type Here to Get Search Results !

Τοπίο στην ομίχλη το ΠΑΣΟΚ

Παρατείνεται το μετέωρο βήμα του ΠΑΣΟΚ, καθώς η διήμερη σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου απέτυχε να δημιουργήσει συνθήκες αλλαγής σελίδας του Κινήματος. Αναλώθηκε σε συζητήσεις για πολυδαίδαλες εσωκομματικές διαδικασίες, έδειξε ότι τα περισσότερα στελέχη του Κινήματος βρίσκονται εκτός πολιτικής πραγματικότητας, ενώ χαρακτηρίστηκε από τη σχεδόν παντελή έλλειψη αυτοκριτικής για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης, σε μία χρονική στιγμή μάλιστα που το ΠΑΣΟΚ δείχνει καθίζηση στις δημοσκοπήσεις.
Με τον Γιώργο Παπανδρέου να αποφεύγει χαρακτηριστικά να ξεκαθαρίσει αν μένει ή φεύγει και να προσδιορίζει ως ορόσημο για τις εσωτερικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ την ολοκλήρωση του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης, το Εθνικό Συμβούλιο ενέκρινε ουσιαστικά διά βοής και σχεδόν ομόφωνα το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε, αφού δεν υπήρξε άλλη πρόταση. Εντός της εβδομάδας θα συνέλθει το Πολιτικό Συμβούλιο για να οριστικοποιήσει το χρονοδιάγραμμα.
Με βάση λοιπόν τα έως τώρα δεδομένα, η εκλογή νέας ηγεσίας, που μπορεί να μην είναι και τόσο... νέα - αφού όλοι πιθανολογούν ότι ο κ. Παπανδρέου θα είναι και πάλι υποψήφιος -, θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του Μαρτίου. Βασική παράμετρος στην όλη διαδικασία ο χρόνος διεξαγωγής των εθνικών εκλογών: η εκλογή αρχηγού θα πραγματοποιηθεί πριν από τις εθνικές εκλογές, τις οποίες ο κ. Παπανδρέου προσδιόρισε έναν μήνα μετά, στα τέλη Απριλίου. Τον Ιούνιο, πρότεινε να πραγματοποιηθεί, αν επίσης όλα εξελιχθούν ομαλά, τακτικό συνέδριο του Κινήματος. Στο μεσοδιάστημα, μεταξύ εκλογής αρχηγού και συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί προγραμματικού χαρακτήρα Εθνική Συνδιάσκεψη. Με τη φράση «Δεν πρόκειται να συναινέσω σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση», ο κ. Παπανδρέου δεν άφησε περιθώρια να υπάρξουν αντιρρήσεις επί της ουσίας.
Αλλά απ' ό,τι φάνηκε, ούτε και υπήρξε διάθεση. Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει εξ αρχής ότι «δεν μπορεί να παρακολουθήσει, εκ των πραγμάτων και εκ του ρόλου του, τους εσωτερικούς ρυθμούς του ΠΑΣΟΚ» και άρα να αφήνει μετέωρη την υποψηφιότητά του, τα περιθώρια για τα κορυφαία στελέχη που αμφισβητούν τον κ. Παπανδρέου στένεψαν απελπιστικά. Τα περισσότερα στοιχήθηκαν στις απόψεις του και μόνο η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Κώστας Σκανδαλίδης και η Βάσω Παπανδρέου άρθρωσαν εν μέρει έναν διαφορετικό λόγο. Η πρώτη ζήτησε χθες, σε περίπτωση αιφνιδιαστικών εθνικών εκλογών, να υπάρξει εκλογή νέου προέδρου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο κ. Σκανδαλίδης και η κ. Παπανδρέου υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλο χάσιμο χρόνου και ζήτησαν να εξευρεθεί τρόπος να εκλεγεί άμεσα νέος αρχηγός, ακόμη και τις επόμενες ημέρες.
Και οι δύο προτάσεις έπεσαν στο κενό. Ο κ. Παπανδρέου υπέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο σε ένα είδος... σκωτσέζικου ντους. Απέναντι στο αίτημα πολλών στελεχών να κινήσει τις διαδικασίες για τη διαδοχή του, περιορίστηκε να επαναλάβει τις γνωστές αναφορές «θα κάνω το καθήκον μου», αποφεύγοντας να δηλώσει ρητά ότι δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος - μιλώντας στον Βήμα FM - άνοιξε ακόμη περισσότερο το θέμα: «Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι θέμα τι θέλει ή δεν θέλει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, αλλά των γενικότερων συνθηκών που διαμορφώνονται κάθε φορά», είπε σιβυλλικά ο πρόεδρος της Βουλής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ