Type Here to Get Search Results !

Ραντεβού στο Μαξίμου για τα νέα μέτρα

Σενάρια τρόμου για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα συζητούνται σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον – όπου βρίσκεται η έδρα του ΔΝΤ – ενόψει της άφιξης των στελεχών της τρόικας για τη διαπραγμάτευση του νέου πακέτου-«μαμούθ» για τη χώρα μας. Ανάμεσα στα σενάρια το επικρατέστερο θεωρείται η σχετικά «ήπια» πρόταση που εκπορεύεται από την Κομισιόν και κάνει λόγο για πάγωμα μισθών επί μία τριετία. Ωστόσο συζητούνται και άλλες προτάσεις – πολύ πιο σκληρές – που μιλούν είτε για κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού είτε για περικοπή του κατώτατου μισθού σύμφωνα με το πορτογαλικό μοντέλο, που σημαίνει 400 ευρώ καθαρά! Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συναντά κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινής γραμμής για τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης. Εκτός από τους μισθούς, στο τραπέζι θα μπει η περικοπή των επικουρικών συντάξεων, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και η εφαρμογή της εφεδρείας. Παράλληλα, το ελληνικό θέμα αναμένεται να βρεθεί στην πρώτη θέση της ατζέντας κατά τη συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί στο Βερολίνο, την πρώτη της νέας χρονιάς, όπου θα συζητηθεί το μέλλον της ευρωζώνης.
Με κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά «απαντάει» επί του παρόντος ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στην, δι' επιστολής, πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη να υπάρξει εντός της εβδομάδος συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών προκειμένου να συζητηθεί η κρισιμότητα της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και της χώρας, και μια δεύτερη συνάντηση αργότερα, ώστε να καθοριστεί μια εθνική στρατηγική μπροστά στα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τους ελέγχους των εκπροσώπων των δανειστών.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα πράξει σχετικά με το αίτημα. Αλλά δεν παραγνωρίζει ότι η επιστολή αυτή έρχεται σε μια στιγμή που εντείνεται η φημολογία ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναζητεί τρόπους απεγκλωβισμού από την κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον κ. Παπαδήμο.
«ΑΚΟΜΨΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ». Η επιστολή Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό που κοινοποιήθηκε στους κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά, εκτιμήθηκε στην Ιπποκράτους, στην έδρα του ΠΑΣΟΚ, και ως «άκομψη απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά του Κινήματος», καθώς ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζητάει στις συναντήσεις αυτές (αν τελικά πραγματοποιηθούν) να μετάσχει απαραιτήτως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος! Ο κ. Καρατζαφέρης αιτιολογεί τη συμμετοχή του κ. Βενιζέλου ως απαραίτητη επειδή γνωρίζει καλύτερα παντός άλλου τα της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αφού τα χειρίζεται. Ωστόσο στην Ιπποκράτους δεν έχουν την ίδια άποψη. Θεωρούν ότι πρότεινε την «εξωθεσμική» παρουσία του κ. Βενιζέλου προκειμένου να εντείνει το κλίμα αναταραχής στο εσωτερικό του κόμματος, λόγω της κούρσας διάδοχης που έχει αρχίσει.
Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με το περιβάλλον του, δεν προτίθεται να σχολιάσει με κανέναν τρόπο την πρόταση Καρατζαφέρη, από τη στιγμή που ο έτερος κυβερνητικός εταίρος, ο κ. Σαμαράς, δεν το έκανε. Υποστήριζαν πάντως οι ίδιες πηγές ότι ο κ. Παπανδρέου θα παρευρισκόταν σε μια πιθανή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών εάν απηύθυνε σχετική πρόσκληση ο Πρωθυπουργός. Και «προφανώς δεν θα έθετε θέμα» για τη σύνθεση μιας τέτοιας συνάντησης από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός θα έπαιρνε την πρωτοβουλία να απευθύνει προσκλήσεις...
Η συνάντηση Παπαδήμου - Σαμαρά είναι η πρώτη της σειράς των κατ' ιδίαν συναντήσεων που θα επιδιώξει ο Πρωθυπουργός ενόψει της άφιξης της τρόικας και των νέων σκληρών απαιτήσεων που διατυπώνει για τη λήψη και άλλων μέτρων λιτότητας.
Πιστεύεται ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, χωρίς κατ' ανάγκην να είναι αυτή η σειρά. Στόχος είναι η διατύπωση μιας κοινής στάσης απέναντι στην τρόικα και τις απαιτήσεις της, και ειδικότερα τεσσάρων θεμάτων αιχμής που θέτει η πλευρά των δανειστών, και είναι: η μείωση των κατώτατων μισθών ή το πάγωμα (συζητείται και η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού), η περικοπή των επικουρικών συντάξεων, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και η πραγματική εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας.
Ο κ. Παπαδήμος εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος από το γεγονός ότι η δημοσιοποίηση των απαιτήσεων αυτών δημιούργησε ανακλαστικές αντιδράσεις στο εσωτερικό των δυο μεγάλων κομμάτων, και ειδικότερα στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που αρνούνται κατηγορηματικά να αποδεχτούν μέτρα όπως η μείωση του κατώτατου ορίου στους μισθούς ή κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού. Και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή μέτρα όπως αυτά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ