Type Here to Get Search Results !

Το «ελληνικό κούρεμα» συνιστά πιστωτικό γεγονός

Ως πιστωτικό γεγονός χαρακτηρίζει την εφαρμογή απομείωσης κατά 50% του ελληνικού χρέους ο διεθνούς οίκος αξιολόγησης Fitch. Στην έκθεσή του όπου σχολιάζει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει: «Η επιβολή απομείωσης του ελληνικού χρέους κατά 50% μπορεί να συνιστά για εμάς πιστωτικό γεγονός».
Ο Fitch θεωρεί ότι «οι συμφωνίες αποτελούν θετικό βήμα, καθώς παρέχουν στήριξη στην χρηματοοικονομική σταθερότητα», ωστόσο εκφράζει επιφύλαξη για την αποτελεσματικότητά τους, καθώς «θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες και τα χρονοδιαγράμματα». Τον περασμένο Ιούλιο, η Fitch, σχολιάζοντας τη συμφωνία για απομείωση 21% στο χρέος που κατέχουν ιδιώτες, είχε πει ότι θα έβαζε την Ελλάδα σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» (restricted default).
Η Fitch εκτιμά ότι μετά την ανταλλαγή ομολόγων το χρέος θα διαμορφωθεί στο 142% του ΑΕΠ το 2013, ενώ για να μειωθεί στο 120% έως το 2020 εκτιμά ότι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα πρέπει να ανέλθει στο 85% για ομόλογα αξίας 205 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει υψηλό χρέος μετά το «κούρεμα» 50%, ενώ περαιτέρω προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν οι προοπτικές ασθενούς ανάπτυξης και η βούληση της χώρας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει.
Ένας από τους κυριότερους λόγους γιατί η απομείωση 50% δεν θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση του συνολικού ελληνικού δημοσίου χρέους είναι το γεγονός, όπως αναφέρει η Fitch, ότι οι επίσημοι δανειστές (τα κράτη της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ) διακρατούν το 30% του κρατικού χρέους και δεν αναμένεται να συμμετάσχουν στη συμφωνία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ