Type Here to Get Search Results !

Αγώνας για έσοδα 180 εκατ. ευρώ ημερησίως

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ - Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Το ποσό των 180 εκατ. ευρώ θα πρέπει να εισπράττει ημερησίως (!) το Δημόσιο αν θέλει να επιτύχει ακόμα και αυτόν τον αναθεωρημένο στόχο του ελλείμματος 8,5% για το 2011 την ίδια ώρα που οι εφοριακοί και τελωνειακοί σηκώνουν τα μολύβια για 4 ημέρες και κατεβάζουν τις...«μπάρες» για άλλες 10 ημέρες αντίστοιχα.
Η αμφιβόλου επιτευξιμότητας αυτή πρόβλεψη προκύπτει από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα στο εννεάμηνο του έτους είναι ακόμα μεγαλύτερο και από το περυσινό με τη συνολική απόκλιση να προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ έναντι των αναθεωρημένων στόχων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ και σε σχέση με τους νέους στόχους του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2012, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζουν μείωση κατά 4,2% έναντι στόχου για αύξηση 1,4%. Την ίδια ώρα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζουν αύξηση 7% έναντι αναθεωρημένου στόχου 5,2%. Κατόπιν αυτών το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 19,163 δισ. ευρώ έναντι του νέου στόχου 19,242 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκε μετά το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2012 και ελλείμματος 16,650 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (τακτικός και ΠΔΕ) είναι αυξημένα έναντι του νέου στόχου κατά 5 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 74 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ:
- Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34,980 δισ. ευρώ και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 4,2% από 5,3% στο οκτάμηνο. Προκειμένου να επιτευχθεί ο αναθεωρημένος στόχος του προσχεδίου για έσοδα της τάξης των 51,582 δισ. ευρώ το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράττει περί τα 5,5 δισ. ευρώ μηνιαίως μέχρι το τέλος του έτους (ή 183 εκατ. ευρώ ημερησίως) όταν στο εννεάμηνο οι μηνιαίες ροές εσόδων δεν υπερβαίνουν τα 3,890 δισ. ευρώ.
Η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο εννεαμήνου οφείλεται κυρίως, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρούν ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο απομένον τρίμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής 2011 - 2015. Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του εννεαμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Π/Υ είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα των εσόδων του 2011, σε εθνικολογιστική βάση, καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012, ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2011.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 7,0% έναντι του 2010.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ