Type Here to Get Search Results !

Σ' εγρήγορση οι ένοπλες δυνάμεις

«Στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, αντιτάσσουμε την πολιτική του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών», τόνισε χθες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, Πάνος Μπεγλίτης, καλώντας την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Μιλώντας μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Ηλιάδη, αφού αναφέρθηκε στο εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των σχέσεων Κύπρου-Ελλάδας, τόνισε: «Η Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος έχει το αυτονόητο δικαίωμα να προχωρήσει στις ενεργειακές έρευνες, ασκώντας το κυριαρχικό της δικαίωμα, όπως αυτό απορρέει από τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας και βεβαίως από τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ».
«Η πολιτική των δύο χωρών», σημείωσε, «είναι πολιτική που εδράζεται στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και στις διεθνείς συνθήκες, πολιτική ειρήνης, συνεργασίας, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». «Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», υπογράμμισε.
Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα
«Η εμμονή Κύπρου και Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Μπεγλίτης, «στο σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, των αρχών του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό μέτωπο αλληλεγγύης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις ΗΠΑ, στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ευρύτερα, στη Ρωσία και εκ μέρους των διεθνών οργανισμών και ανάχωμα απέναντι στις μονομερείς ενέργειες και απειλές της Τουρκίας». Ανέφερε, ακόμη, πως Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται τη συγκυρία, με ύψιστη ψυχραιμία και ανάλογη αποφασιστικότητα. Όπως είπε, η ύψιστη ψυχραιμία παραπέμπει σε σύνολο πολιτικών και διπλωματικών κινήσεων, καθώς και πρωτοβουλιών, ενώ η αποφασιστικότητα συνδέεται και παραπέμπει στην ετοιμότητα σε όλα τα μέτωπα, «για διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων του Ελληνισμού για την υπεράσπιση της εθνικής άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου».
Δεν θ’ ακολουθήσουμε
Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της και παραμένει προσηλωμένη στην κατεύθυνση των ομαλών εξελίξεων. Είναι λυπηρό, πρόσθεσε, ότι η Τουρκία στην έλλειψη επιχειρημάτων και διεθνούς νομιμοποίησης των απόψεών της εκτρέπεται σε προκλήσεις και απειλές.
«Δεν θα ακολουθήσουμε αυτόν το δρόμο», υπέδειξε. Όπως σημείωσε, η Κύπρος παραμένει στην κατεύθυνση ότι όλοι μαζί με την Ελλάδα θα διαδραματίσουν «ένα ρόλο ομαλότητας και σταθερότητας για την περιοχή στο σύνολό της». «Αυτές τις ώρες», υπέδειξε, «εκείνο που χρειάζεται η περιοχή είναι την ειρήνη, την ανάπτυξη, την πρόοδο και εμείς φιλοδοξούμε μέσα από μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού, η Κύπρος να είναι ένα νησί ειρήνης, προόδου, συνεργασίας και πολιτισμού».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ