Type Here to Get Search Results !

Πυρά Βενιζέλου, αποστάσεις από Κομισιόν

Με επιφυλακτικότητα αντέδρααε η Κομισιόν στα πορίσματα της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που προβλέπει κίνδυνο αστοχίας στα βασικά μεγέθη των δημοσιονομικών στόχων. Ελλειψη τεχνογνωσίας και απειρία καταλογίζει στη νεοσύστατη υπηρεσία ο υπουργός Οικονομικών.
Κληθείς να σχολιάσει το βασικό συμπέρασμα αυτής της έκθεσης, ότι δηλαδή η δυναμική του ελληνικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει ανεξέλεγκτη, ο Αμεντέου Αλταφάζ σημείωσε ότι η δημοσιοποίησή της συνέπεσε χρονικά με την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα, τονίζοντας πάντως ότι η Επιτροπή αναμένει τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης αξιολόγησης, τα οποία και θα δημοσιοποιηθούν μετά την ολοκλήρωσή της.
"Τα πάντα τίθενται σε εφαρμογή προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία είναι και ο βασικός στόχος των αποφάσεων που έλαβαν οι ηγέτες της ευρωζώνης", συμπλήρωσε επίσης ο εκπρόσωπος του 'Ολι Ρεν, σχολιάζοντας το περιεχόμενο έκθεσης.
Νωρίτερα, η εν λόγω έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία επεσήμαινε κινδύνους μη υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων (έλλειμμα και χρέος εν προκειμένω) για το 2011, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Απειρία και έλλειψη τεχνογνωσίας
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ιδιαίτερα δηκτικός για τα πορίσματα της συγκεκριμένης υπηρεσίας:
"Όλοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν με ποιο τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών".΄Και προσέθεσε: "Αυτή τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόμη το Γραφείο Προϋπολογισμού. Το χθεσινό συνεπώς κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων.
Όπως είχα την ευκαιρία να συζητήσω χθες με τον κ. Πρόεδρο της Βουλής, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού" κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Τι αναφέρει η έκθεση
Στο "Μηνιαίο Δημοσιονομικό Δελτίο" του Γραφείου Προϋπολογισμού, που συστάθηκε με υπόδειξη της Τρόικας, αναφέρεται ότι "η απαρέγκλιτη και έγκαιρη εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου είναι δυνατόν να περιορίσει σημαντικά, αλλά όχι και να εξαλείψει πλήρως τις αποκλίσεις από τον ετήσιο διορθωμένο στόχο του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού"
Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι εάν δεν εφαρμοστούν εγκαίρως όλα τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου τότε το έλλειμμα τόσο του κρατικού προϋπολογισμού όσο και της γενικής κυβέρνησης "είναι δυνατόν να υπερβούν τους στόχους".
Και εκτιμούν επίσης ότι "το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα υπερβεί τις προβλέψεις ακόμη και με την υπόθεση ότι το σύνολο των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου καθώς και κάποια μέτρα που ελήφθησαν αργότερα, θα υλοποιηθούν εγκαίρως και στο ακέραιο ως το τέλος του έτους"
Το γραφείο της Βουλής κάνει επίσης την εκτίμηση ότι "το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα το οποίο στο επτάμηνο έχει ήδη υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο και η βαθύτερη ύφεση, έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου" και συνεχίζει με το εξής: "Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου (μείωση επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας)"

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ