Type Here to Get Search Results !

Τη Δευτέρα οι βάσεις για ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ
Τέλος στην αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων των πανελλήνιων εξετάσεων βάζει το υπουργείο Παιδείας, καθώς τη Δευτέρα ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής για τα ΑΕΙ – ΤΕΙ.Οι τελευταίες διασταυρώσεις και οι επαληθεύσεις βαθμών θα έχουν ολοκληρωθεί έως αύριο, ώστε στη συνέχεια να παραδοθούν οι καταστάσεις στις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας να αναρτηθούν οι βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων στα λύκεια όλης της χώρας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων καθηγητών και φροντιστών, οι χειρότερες επιδόσεις των φετινών υποψηφίων, σε συνδυασμό με την αδυναμία μετακίνησης πολλών εξ αυτών από τον τόπο κατοικίας τους προς κάποια άλλη πόλη, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και η κατάργηση των μετεγγραφών αναμένεται να διαμορφώσουν το φετινό τοπίο στις βάσεις εισαγωγής.
Οπως εξηγεί ο σύμβουλος σταδιοδρομίας του ΚΕΣΥΠ της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τραχαλιός, αναμένεται να καταγραφεί γενική πτώση, η οποία θα είναι πιο έντονη στα ΑΕΙ -ΤΕΙ της περιφέρειας, όπου αναμένεται να χαμηλώσουν οι βάσεις εισαγωγής, ακόμη και σε Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές, καθώς επίσης και στα παιδαγωγικά τμήματα. Ωστόσο, στα περιζήτητα τμήματα των κεντρικών πανεπιστημίων (Θεσσαλονίκης, Αθήνας) η υποχώρηση θα είναι πιο μικρή και θα παρατηρηθεί κυρίως στις υψηλόβαθμες σχολές (ιατρικές, νομικές και πολυτεχνικές), λόγω της μείωσης των φετινών αριστούχων.
«Στις περιζήτητες σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η πτωτική τάση που θα παρατηρηθεί θα είναι πολύ πιο ανεπαίσθητη από τις αντίστοιχες σχολές των περιφερειακών πανεπιστημίων. Ομως, οι σχολές μεσαίας ζήτησης (Τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής) θα συμπιεστούν επειδή θα δεχτούν μεγάλο όγκο ενδιαφερομένων που αδυνατούν να μετακινηθούν σε άλλη πόλη. Ετσι, σε αυτές τις σχολές των κεντρικών πανεπιστημίων οι βάσεις θα γνωρίσουν ή ανεπαίσθητη πτώση ή έστω και μια αυξητική τάση», διευκρίνισε στον «Α» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, Κώστας Πετρόπουλος, επισημαίνοντας ότι σε τροχιά καθόδου θα κινηθούν και τμήματα των ΤΕΙ περιορισμένου ενδιαφέροντος.
Οπως επισημαίνουν πολλοί εκπαιδευτικοί, θα δούμε φέτος στις βαθμολογικές βάσεις υποχώρηση των επιπέδων στα παιδαγωγικά τμήματα που τα τελευταία χρόνια είχαν χτυπήσει «ταβάνι». Η μείωση των διορισμών των εκπαιδευτικών, και γενικότερα ο περιορισμός των θέσεων σε δημόσιες υπηρεσίες, είναι από τα βασικά στοιχεία που έκαναν τους υποψηφίους να στρέφουν την πλάτη σε παραδοσιακά υψηλόβαθμες σχολές, όπως είναι τα παιδαγωγικά τμήματα.
Εξαίρεση, όμως, σ' αυτόν τον κανόνα φαίνεται να αποτελούν στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, που εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ζήτηση, καθώς αυτές οδηγούν κατευθείαν σε απασχόληση.
Σύμφωνα πάντα με τους εκπαιδευτικούς (που πολλοί απ΄αυτούς διόρθωσαν και τα γραπτά των υποψηφίων), στην πτώση των βάσεων συντέλεσε και η μειωμένη απόδοση των παιδιών σε πολλά μαθήματα, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αριστούχων. Οπως επισημαίνουν, οι μεγαλύτερες πτώσεις αναμένονται στα τμήματα του δεύτερου και τέταρτου πεδίου, που περιλαμβάνουν φυσικομαθηματικές σχολές και σχολές των Πολυτεχνείων.
Πτώσεις, όμως, αναμένονται και σε περιζήτητες σχολές, όπως, για παράδειγμα, οι νομικές, ενώ η πτώση στις παιδαγωγικές, ιδιαίτερα όμως στην περιφέρεια αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.000 μόρια.
Στο δεύτερο και τέταρτο επιστημονικό πεδίο οι μεγαλύτερες πτώσεις εκτιμάται ότι θα ξεκινούν από 700 μόρια και στα περιφερειακά θα ξεπερνούν τα 1.300. Στο τρίτο πεδίο ίσως θα είναι μία από τις λίγες χρονιές που θα παρατηρηθεί πτώση -έστω και μικρή- στις περιζήτητες ιατρικές σχολές της περιφέρειας, χωρίς να αποκλείεται ελάχιστη πτώση και στα κεντρικά πανεπιστήμια.
Οι μεγάλες πτώσεις των βάσεων φαίνεται ότι θα σημειωθούν στο πέμπτο πεδίο των οικονομικών σχολών, που στα μεγάλα αστικά κέντρα θα ξεπερνούν τα 300 μόρια και στην περιφέρεια, ενδεχομένως, θα υπάρξουν τμήματα με πτώση πάνω από 1.000 μόρια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ