Type Here to Get Search Results !

Οικονομική αστυνομία: "Οι ράμπο" της φοροδιαφυγής

Εγκαινιάστηκε η νέα Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της νέας Υπηρεσίας στο Αστυνομικό Μέγαρο Αθηνών, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 173. Σύμφωνα με το θεσμικό της πλαίσιο, αποστολή της νέας Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι η πρόληψη, έρευνα και καταστολή:
- Των εγκλημάτων κατά της οικονομίας και κυρίως αυτών που τελούνται σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων του Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας γενικότερα ή εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος.
- Των εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω της χρήσης του διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας.
Η νέα Υπηρεσία συντίθεται από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ στελεχώνεται με έμπειρους Αξιωματικούς και προσωπικό από αντίστοιχες Υπηρεσίες του Σώματος, καθώς και Αξιωματικούς Ειδικών Καθηκόντων που προσελήφθηκαν πρόσφατα γι΄ αυτό το σκοπό.
Οι τελευταίοι είναι πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με αρκετούς μεταπτυχιακούς τίτλους. Οι γνώσεις τους κυμαίνονται, ανά τομέα δράσης, στα θέματα χρηματοοικονομικής, τραπεζικών εφαρμογών, φοροτεχνικών εφαρμογών, λογιστικής, πληροφορικής, διερεύνησης ψηφιακών πειστηρίων, τηλεπικοινωνιών και δικτύων και μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Η νεοσύστατη Υπηρεσία συνεργάζεται με δικαστικές ή άλλες Αρχές και Φορείς, υπό την εποπτεία του αρμόδιου Εισαγγελέα. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία οποιασδήποτε αστυνομικής υπηρεσίας, και σε αρχεία άλλων υπηρεσιών, αρχών, οργανισμών και φορέων. Κατά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας δεν ισχύει το φορολογικό, τραπεζικό, χρηματιστηριακό ή επιχειρηματικό απόρρητο.
Στο τηλεφωνικό κέντρο της Υπηρεσίας, λειτουργεί όλο το 24ωρο η ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 11012, όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν επώνυμα ή ανώνυμα για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας αφορά εγκληματικές δραστηριότητες κατά της δημόσιας Περιουσίας και της Οικονομίας ευρύτερα.
Επιπλέον οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν και μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) στις παρακάτω διευθύνσεις:
Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας: fpccu@hellenicpolice.gr
Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ