Type Here to Get Search Results !

Ξεπέρασαν τα 800 εκατ. ευρώ οι καθυστερούμενες οφειλές

Σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας αντιμετωπίζει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕ΅Ε), δεδομένου ότι οι εισπράξεις του έχουν μειωθεί κατά 36%,ενώ το σύνολο των καθυστερούμενων οφειλών ανέρχεται στα 836 εκατ. ευρώ.
Από τους 700.000 ενεργούς ασφαλισμένους, οι 160.000 έχουν καθυστερούμενες οφειλές κι απ΄ αυτούς το 88% δηλαδή οι 128.000, είναι μικροφειλέτες ποσών μέχρι 15.000 ευρώ, γεγονός ότι αποδεικνύει την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΑΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέα μετά το ΙΚΑ, δεδομένου ότι καλύπτει 846.000 εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες και έχει περίπου 320.000 συνταξιούχους,ενώ η κινητή κι ακίνηση περιουσία του έχει σχεδόν απαξιωθεί.
Ειδικότερα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) «εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την επιδείνωση της ταμειακής κατάστασης και το μέλλον του ασφαλιστικού του φορέα, αφού οι δυσμενείς συνθήκες που πλήττουν τους ασφαλισμένους εμπόρους, έχουν μεγάλες επιπτώσεις στα έσοδα του Οργανισμού, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας». Βεβαίως όπως επισημαίνει «ο κίνδυνος μη καταβολής συντάξεων δεν υπάρχει, αφού η καταβολή συντάξεων είναι συνταγματική υποχρέωση του κράτους. Ο ΟΑΕΕ ως γνωστόν, δεν διαθέτει πλέον αποθεματικά στο ταμείο του και για να αντεπεξέλθει στις πληρωμές των υποχρεώσεών του, θα πρέπει να λαμβάνει έγκαιρα την τακτική επιχορήγηση». Και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε «γενναία ασφαλιστική περαίωση» των καθυστερούμενων οφειλών.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΕ, οι ταμειακές ανάγκες του ανέρχονται ετησίως στα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ η μειωμένη εφετεινή τακτική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκεί με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα έλλειμμα 800 εκατ. ευρώ και να απαιτείται έως το τέλος του 2011 πρόσθετη κρατική επιχορήγηση 360 εκατ. ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ