Type Here to Get Search Results !

Συμβουλευτικά τα δημοψηφίσματα

Πράσινο φως για το νομοθετικό πλαίσιο διενέργειας δημοψηφισμάτων αναμένεται να δώσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση του οποίου η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα παρουσιάσει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.
ΔΥΟ ΔΙΑδιΚΑΣΙΕΣ. Δύο διαφορετικές διαδικασίες προβλέπει το σχέδιο νόμου, τις βασικές αρχές του οποίου ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης. Στην πρώτη περίπτωση εντάσσονται τα δημοψηφίσματα για κρίσιμα εθνικά θέματα και η πρωτοβουλία για τη διενέργειά τους ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία καταθέτει σχετική πρόταση στη Βουλή - η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών.
Στα εθνικά θέματα δεν θα περιλαμβάνονται πλέον μόνον ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας, αλλά κάθε ζήτημα που σχετίζεται με την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι συμβουλευτικό προς την κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Καστανίδης, το θέμα αυτό θα εξεταστεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τα πολιτικά κόμματα και τους πολίτες και δεν απέκλεισε να προβλεφθεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις πως το αποτέλεσμα θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ. Η δεύτερη περίπτωση δημοψηφισμάτων αφορά ψηφισμένα νομοσχέδια, τα οποία έχουν δηλαδή εγκριθεί από τη Βουλή αλλά δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σε αυτήν την κατηγορία η πρωτοβουλία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ανήκει στους βουλευτές και απαιτείται πρόταση από τα 2/5 και αποδοχή της από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επί ψηφισμένων νομοσχεδίων έχει δεσμευτικό περιεχόμενο, αρκεί να λάβει μέρος το 50% των ψηφοφόρων.
ΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ. Δικαίωμα συμμετοχής στα δημοψηφίσματα θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και θα καλούνται να απαντήσουν με «ναι» ή «όχι» επί ενός συγκεκριμένου ερωτήματος ή και σε περισσότερα ερωτήματα.

Στα έγκυρα ψηφοδέλτια δεν θα προσμετρώνται τα λευκά ψηφοδέλτια, στα οποία εκτός από το λευκό χαρτί που θα δίνεται στους ψηφοφόρους, συγκαταλέγονται και τα ψηφοδέλτια στα οποία δεν έχει μπει σταυρός σε κάποια από τις απαντήσεις.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ