Type Here to Get Search Results !

Στην Κουμουνδούρου ψάχνουν... νύφη

Το στοίχημα που θέτει σήμερα η Αριστερά σε όλες τις εκδοχές της είναι να αποδείξει ότι αποτελεί ευαίσθητο δέκτη της κοινωνικής αγανάκτησης και να πείσει ότι έχει πρόταση για άλλο δρόμο διεξόδου από την κρίση, έξω από τις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές. Οι διεργασίες, με επίκεντρο τα μνημόνια, το Μεσοπρόθεσμο, το δημόσιο χρέος, τα κυβερνητικά μέτρα και τη στρατηγική της ΕΕ, έχουν εντατικοποιηθεί ιδιαίτερα στον χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και στους πασοκογενείς. Με δεδομένο ότι οι πολιτικές δυνάμεις αναζητούν να γίνουν και η δεξαμενή που θα εγκολπωθεί, όταν έρθει η ώρα των εκλογών, τη λαϊκή ψήφο, εκπέμπουν σε όλους τους τόνους την ανάγκη να εκφραστεί στην κεντρική πολιτική σκηνή η κοινωνική δυσαρέσκεια. Τη δική του απάντηση στο «πώς» δίνει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ.Τσίπρας επιμένοντας στο σύνθημα της ενότητας αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων και της συγκρότησης αντιμνημονιακού μετώπου με προοπτική έναν νέο συνασπισμό εξουσίας. Η πρότασή του στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε αίσθηση με το άνοιγμα προς τη Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φ. Κουβέλη αλλά και προς το αντιμνημονιακό ΠαΣοΚ, με συγκεκριμένη μάλιστα αναφορά στο Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών του κ. Ι.Δημαρά, καθώς και προς τους Οικολόγους Πράσινους, το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οπως εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ κ. Π. Σκουρλέτης, η πρόταση «αντιστοιχεί σε πραγματική αναγκαιότητα απέναντι στην επίθεση που δέχεται η κοινωνία, για να σταματήσουμε τη κοινωνική λεηλασία και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας».
Πάντως, η Δημοκρατική Αριστερά έκλεισε γρήγορα την πόρτα στην πρόταση του κ. Τσίπρα διά δη λώσεων του προέδρου της κ. Κουβέλη και του γραμματέα της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Σπ.Λυκούδη. Για τη Δημοκρατική Αριστερά η συγκατοίκηση του ΣΥΝ με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει «κόκκινο πανί», ενώ εδώ και καιρό ο κ. Κουβέλης μιλάει για αυτόνομη κάθοδο της Δημοκρατικής Αριστεράς στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Μέσα στη ρευστότητα που υπάρχει, βέβαια, έχει πάντα ανοιχτό το βλέμμα ιδιαίτερα προς τις δυνάμεις της πολιτικής Οικολογίας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, από την άλλη, έχουν την τακτική να μην επιλέγουν προνομιακή σχέση με άλλα κόμματα, γι΄ αυτό είτε με επίκεντρο τα κυβερνητικά μέτρα είτε συγκεκριμένες δράσεις μετέχουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αλλά και παρεμβάσεις άλλοτε με τον ΣΥΝ, άλλοτε με τη Δημοκρατική Αριστερά.
Την ίδια ώρα, το άνοιγμα προς τους πασοκογενείς είναι πεδίο διαφοροποιήσεων εντός του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το περιεχόμενο της σύγκλισης και ως προς την προτεραιότητα. Το Αριστερό Ρεύμα και συγκεκριμένα ο κ. Π. Λαφαζάνης θεωρεί ότιπροέχει η συνεργασία όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, «η οποία», όπως λέει, « αποτελεί και το θεμέλιο για να γίνει η όποια συζήτηση συνεργασίας με όποιες άλλες ευρύτερες δυνάμεις».
Στην άποψή του αυτή βρίσκει ευήκοον ους στο Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής και στον κ. Αλ. Αλαβάνο , ο οποίος βλέπει πολιτικές συμπτώσεις με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που προβάλλει μεταξύ άλλων κινηματικές διαδικασίες, την παύση πληρωμών, τη διαγραφή του χρέους και τη σύγκρουση με την ΟΝΕ και την ΕΕ. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ οδεύει προς αυτόνομη (εκλογική) πορεία και οργανώνει το δικό της αντικαπιταλιστικό μέτωπο, μετέχοντας πάντως σε κοινές δράσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και με στελέχη από το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής.
Παίζουν το χαρτί των πρώην πράσινων
Το άνοιγμα του ΣΥΝ, περιλαμβανομένων και συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ,προς τις δυνάμεις που αποχωρούν από το ΠαΣοΚ προχωρεί και δεν γίνεται εν κενώ.Ηδη από τις περιφερειακές εκλογές- αν και υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις και έγινε διάσπαση- ξεκίνησε η συνεργασία με προσωπικότητες του σοσιαλιστικού χώρου,όπως ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου κ. Αλ.Μητρόπουλος, ο καθηγητής κ. Ν.Μαριάς- ο οποίος μετέχει καισε εκδηλώσεις της «Σπίθας» του Μίκη Θεοδωράκη -,ο συνδικαλιστής της ΟΤΟΕ κ. Δ.Τσουκαλάς κ.ά.Ο δίαυλος επικοινωνίας έχει ανοίξει και με άλλους,όπως με τον πρώην σύμβουλο του κ. Γ. Παπανδρέου κ. Ν.Κοτζιά και με συνδικαλιστικά στελέχη του ΠαΣοΚ,που διερευνούν τις συνθήκες για συγκρότηση ενός νέου σοσιαλιστικού πόλου. Μόλις την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι του «Νέου Αγωνιστή» (ομάδα μελών του ΠαΣοΚ που δημιουργήθηκε το 2006)- οι κκ. Γ. Χατζηαντωνίου,Β. Ασημακόπουλος,Κ.Τσουκαλάς (μέλος Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠαΣοΚ) και η κυρία Νίνα Κασιμάτη (μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠαΣοΚ)- απηύθυναν κάλεσμα για τη συγκρότηση παλλαϊκού μετώπου για μια νέα «λαϊκή μεταπολίτευση» κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση.Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν,μεταξύ άλλων,ο κ. Γιάννης Μπαλάφας (μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ),ο κ. Δημήτρης Τσουκαλάς (περιφερειακός σύμβουλος Αττικής),ο κ. Απόστολος Μπόκας («Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών»),ο κ. Απόστολος Καραγιάννης (Σοσιαλιστική Ανασύνθεση),ο πανεπιστημιακός κ. Αλκης Ρήγος (ανένταχτος του ΣΥΡΙΖΑ) κ.ά.
Ο κ. Γιάννης Δημαράς, επικεφαλής στο «Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών»,στην πρόταση του κ.Τσίπρα σχετικά με τη δημιουργία πολιτικού μετώπου των αντιμνημονιακών δυνάμεων με προοπτική ενός νέου συνασπισμού εξουσίας,απαντά: «Ετσι κι αλλιώς η θέση μας έχει διατυπωθεί με σαφήνεια κατά το παρελθόν.Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ανάγκη να διευρυνθεί ο διάλογος με όλους όσοι αταλάντευτα και με καθαρότητα έχουν διατυπώσει την αντίθεσή τους στο μνημόνιο.Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα βρεθούν κοινοί τόποι συμφωνιών για ένα καλύτερο πολιτικό αύριο και κυρίως για να βγει ο ελληνικός λαός από το αδιέξοδο» .

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ