Type Here to Get Search Results !

Ασίγαστοι ανταγωνισμοί μπροστά στη χρεοκοπία

Εν μέσω ασίγαστων ανταγωνισμών ανάμεσα στις διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας για τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία, εντείνονται τα παζάρια με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες και αναβάλλεται, μέχρι νεωτέρας, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης. Η Κομισιόν διευκρινίζει ότι η Σύνοδος Κορυφής, με θέμα την κρίση στην Ευρωζώνη θα πραγματοποιηθεί μόνο «την κατάλληλη στιγμή», όπως δηλώνει η εκπρόσωπος, Πία Αρενκίλντε.
Επικαλούμενο διπλωματική πηγή, το Γαλλικό Πρακτορείο υποστηρίζει πως «το πιθανότερο είναι η σύνοδος να πραγματοποιηθεί στην αρχή της ερχόμενης βδομάδας» και πιθανόν την ερχόμενη Δευτέρα. Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, ξεκαθαρίζει ότι επιθυμεί να δοθεί γρήγορα λύση για την κρίση στην Ελλάδα, αλλά αυτή πρέπει να είναι εφαρμόσιμη και ότι η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για τη σύγκληση μιας Συνόδου Κορυφής.
Η Ελενα Σαλγάδο, υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, σημειώνει ότι τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης πρέπει να αναλάβουν γρήγορα δράση για το ζήτημα της Ελλάδας, ώστε να προληφθεί μία μετάδοση σε άλλες χώρες. Οπως υπογραμμίζει, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη ζημιά από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία «δεν είναι καλή ιδέα» και σημειώνει ότι «η λύση πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο των μηχανισμών που ήδη υπάρχουν. Ολες οι χώρες της ευρωζώνης οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κυρίως οι μεγάλες χώρες».
Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μανουέλ Γκονζάλεζ - Παράμο, εκτιμά ότι η όποια λύση για την Ελλάδα περνάει μέσα από την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, ενώ ο κοινοτικός επίτροπος, Κάρελ Ντε Γκουχτ, τονίζει ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να αφεθεί να χρεοκοπήσει» και συμπληρώνει: «Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τραπέζι το θέμα της "εθελοντικής" συμμετοχής των τραπεζών. Είμαι πεπεισμένος ότι οι διαβουλεύσεις θα αποφέρουν καρπούς. Διότι ουδείς τολμά να διανοηθεί τις συνέπειες από μια ελληνική χρεοκοπία. Και ως εκ τούτου αυτή δεν πρόκειται να συμβεί».
Σύμφωνα, εξάλλου, με προβλέψεις της ΕΚΤ, ο λόγος του ελληνικού δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας θα κορυφωθεί στο επίπεδο του 161% το 2012, για να αποκλιμακωθεί στη συνέχεια, ενώ το 2020 θα αντιστοιχεί περίπου σε 127% του ΑΕΠ. Παράλληλα, η ΕΚΤ στην έκθεσή της επαναλαμβάνει την ανάγκη του κεφαλαίου να εφαρμόσει η Ελλάδα απαρέγκλιτα τα αντιλαϊκά μέτρα και τις αποκρατικοποιήσεις, ως όρο, δήθεν, για τη μείωση του χρέους.
Κορυφώνονται τα παζάρια
Στο πλαίσιο των κλιμακούμενων διαπραγματεύσεων για τον επιμερισμό της ζημιάς, χτες στη Ρώμη έγινε νέα συνάντηση τραπεζών με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο και τον Βιτόριο Γκρίλι, πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την ίδια στιγμή, η «Barclays» θεωρεί απαραίτητη τη μείωση του ελληνικού χρέους μέσω αναδιάρθρωσης, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου 2011.
«Θεωρούμε ότι μια διάσωση στην οποία η ΕΕ θα ανταλλάξει όλα τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε κυκλοφορία με τίτλους που θα φέρουν την εγγύηση της ΕΕ και επιτόκιο 3,5% περίπου θα μπορούσε να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της Ελλάδας (...) Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το σενάριο της πλήρους διάσωσης, ως ύστατη λύση για την αποτροπή μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, αλλά θεωρούμε ότι εμπεριέχει πολιτικούς και νομικούς κινδύνους», υποστηρίζει.
Σύμφωνα με τους «Financial Times Deutschland», η προτεινόμενη επαναγορά ομολόγων της Ελλάδας, θα οδηγήσει στην ανάγκη διεύρυνσης του πακέτου βοήθειας. Μέχρι τώρα γινόταν λόγος για 115 δισ. ευρώ, ωστόσο το δημοσίευμα εκτιμά ότι θα πρέπει να προστεθούν κάποιες δεκάδες δισ. ευρώ επιπλέον. Οι «Financial Times» θεωρούν απαραίτητο για τη διασφάλιση του αξιόχρεου της Ελλάδας ένα «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων έως και κατά 80%.
Την ίδια ώρα, τα μονοπώλια στρέφουν το βλέμμα τους στο μεγάλο φαγοπότι των αποκρατικοποιήσεων. Ο Φίλιπ Ρέσλερ, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, τονίζει κυνικά ότι «έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις στήριξης για την ελληνική οικονομία. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει και οι γερμανικές επιχειρήσεις να αντλήσουν οφέλη από μια μελλοντική ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ