Type Here to Get Search Results !

Γράψε, σβήσε στη λίστα με τα βαρέα

Μέχρι τις 20 Ιουλίου και μέσα από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις η επιστημονική επιτροπή θα παραδώσει τις προτάσεις της για την εφαρμογή της νέας λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ). Η τελική απόφαση θα είναι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Τα επιστημονικά κριτήρια για την ένταξη επαγγελμάτων στα βαρέα και ανθυγιεινά καθώς και μια λίστα ορισμένων από τα ΒΑΕ περιλαμβάνονται στο πόρισμα της επιτροπής για την αναθεώρηση που δόθηκε χτες στον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη. Η λίστα αυτή, αφού λάβει την έγκριση της τρόικας, θα θεσμοθετηθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μέσα στο καλοκαίρι και θα ισχύσει είτε αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2011 είτε από τη δημοσίευση του νέου νόμου.
Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπεται με σαφήνεια πως η λίστα των εν λόγω επαγγελμάτων θα καλύπτει μέχρι και το 10% του εργατικού δυναμικού. Σήμερα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα εντάσσονται 538.913 εργαζόμενοι. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές, τόσο στα μισθολογικά όσο και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Από το νέο μέτρο δεν θίγονται όσοι απασχολούνται σε επαγγέλµατα που θα εξαιρεθούν, εφόσον συµπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης µέχρι τις 31/12/2015. Δηλαδή, δεν θίγονται όσοι έχουν συµπληρώσει 4.500 ένσηµα, εκ των οποίων τα 3.600 στα ΒΑΕ.
Οσοι δεν θεµελιώνουν δικαίωµα και εργάζονται σε επαγγέλµατα που θα αποχαρακτηριστούν, θα έχουν µείωση µισθών από 50 έως 250 ευρώ τον µήνα, θα επιβαρυνθούν µε 5 έτη εργασίας για να συνταξιοδοτηθούν και θα έχουν µείωση στις συντάξεις τους έως και κατά 20%.
Επιπτώσεις. Συγκεκριµένα, σε όσα επαγγέλµατα αποχαρακτηριστούν από τα ΒΑΕ θα υπάρξει:
* Αύξηση των ορίων ηλικίας τουλάχιστον κατά µία πενταετία. Οι πόρτες εξόδου θα κλείσουν για όσους εργαζόµενους είναι κάτω των 65 ετών. Η µόνη εναλλακτική λύση είναι η συνταξιοδότηση στο 60ό έτος της ηλικίας, µε την προϋπόθεση πως έχουν συµπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης.
* Μείωση των αποδοχών από 50 έως και 250 ευρώ τον µήνα, καθώς δεν θα καταβάλλεται το ειδικό επίδοµα (εκτός αν υπάρξει ρύθµιση στη συλλογική σύµβαση εργασίας).
Ακόµη και όσοι παραµείνουν στα ΒΑΕ θα βρεθούν αντιµέτωποι µε τη σταδιακή αύξηση, από 1/1/2012, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αν δεν συµπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις. Η επιτροπή προτείνει την παραμονή των ήδη υπαρχουσών εργασιών και ειδικοτήτων στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και την επικαιροποίηση της λίστας με αφαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας που δεν υφίστανται πλέον. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εργαζόμενοι στην παραγωγή φωταερίου, οι θερμαστές ή αρχιθερμαστές στερεών καυσίμων, οι ραδιοτηλεγραφητές, τηλετυπιστές, χειριστές μηχανημάτων διάτρησης και επαλήθευσης στοιχείων επί καρτελών ή χαρτοταινιών, οι αμαξοκαραγωγείς, οι αρβυλεργάτες, οι βαρελοποιοί, απασχολούμενοι στην κατασκευή και επισκευή βαρελιών. Το ίδιο ισχύει και για «φωτογραφικές» διατάξεις που αφορούσαν συγκεκριμένα συγκροτήματα τα οποία δεν υφίστανται πλέον.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ