Type Here to Get Search Results !

Η... βαβέλ της πράσινης κοινοβουλευτικής ομάδας

Εκφράσεις-κλισέ όπως "καζάνι που βράζει" και "γόρδιος δεσμός" περιγράφουν ρεαλιστικά τη "σχέση" της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ με το Μεσοπρόθεσμο.Εκφράσεις-κλισέ όπως "καζάνι που βράζει" και "γόρδιος δεσμός" περιγράφουν ρεαλιστικά τη "σχέση" της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ με το Μεσοπρόθεσμο. Μπορεί οι υπουργοί να ενέκριναν ομόφωνα το σχέδιο Παπακωνσταντίνου, αλλά οι βουλευτές περιμένουν τόσο τον υπουργό Οικονομικών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όσο και τον επικείμενο ανασχηματισμό. Αυτή τη φορά, όμως, όχι με την ελπίδα να γίνουν υφυπουργοί, αλλά με την απαίτηση ότι ο Γ. Παπανδρέου θα κουρέψει τους "κηπουρούς".
Την ίδια ώρα, δύσκολα θα γίνει δεκτή η είσοδος εξωκοινοβουλευτικών στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις σχετικές προθέσεις του πρωθυπουργού αντέδρασαν μέχρι και οι υπουργοί. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θέτουν θέμα νομιμοποίησης και δηλώνουν ότι δεν γίνεται να απολογούνται για επιλογές ανθρώπων που απλώς απολαμβάνουν της εύνοιας του Γ. Παπανδρέου. Η κριτική τους αγγίζει και αρκετές από τις νυν επιλογές του όπως τους Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Δρούτσα, Τ. Μπιρμπίλη κ.ά.
Ο υπουργός Οικονομικών αμφισβητείται ευθέως και πολλοί βουλευτές αναμένουν από τον πρωθυπουργό να τον αντικαταστήσει. Είναι χαρακτηριστική η επίθεση του Γ. Φλωρίδη, ο οποίος επισήμως στη Βουλή κατηγόρησε το οικονομικό επιτελείο πως έχει πέσει έξω στους στόχους του 100%! Την αποδόμηση του Γ. Παπακωνσταντίνου έχει ξεκινήσει η Β. Παπανδρέου αλλά ο υπουργός Οικονομικών έχει δεχθεί καίρια χτυπήματα και από παπανδρεϊκούς, όπως ο Φ. Πετσάλνικος.
Απαντήσεις
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα ερωτήματα στα οποία ζητά απαντήσεις το Μέγαρο Μαξίμου είναι δύο: αν υπάρχουν κάποιοι που θα καταψηφίσουν και αν υπάρχουν άλλοι που θα παραιτηθούν.
Οι επιτελείς του πρωθυπουργού, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να θέσουν θέμα κομματικής πειθαρχίας. "Ολοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους" είναι το μότο των συνεργατών του Γ. Παπανδρέου. Για τους βουλευτές αυτό σημαίνει πως όποιος καταψηφίσει θα βρεθεί αυτόματα εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας. Και αν η δύναμη του ΠΑΣΟΚ πέσει κάτω από τους 153 βουλευτές, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί η ρήση του Γ. Παπανδρέου πως δεν προτίθεται να είναι πρωθυπουργός υπό ομηρεία.
Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού γίνεται και μία δεύτερη συζήτηση. Ορισμένοι θέτουν το ερώτημα αν υπάρχει καθοδήγηση στις αντιδράσεις των βουλευτών και σπεύδουν να απαντήσουν καταφατικά.
Επισημαίνουν ότι οι τόνοι ανέβηκαν από τη στιγμή που ο Ευ. Βενιζέλος εγκατέλειψε τη γραμμή της στήριξης και άρχισε την κριτική στην οικονομική πολιτική. Συνεργάτες του υπουργού Αμυνας αρνούνται να εμπλακούν στη σχετική συζήτηση επισημαίνοντας πως "ο υπουργός λέει τις απόψεις του στο υπουργικό συμβούλιο".
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, δεν έχουν υποψίες μονάχα για τον πρώην διεκδικητή της αρχηγίας. Ερωτηματικά υπάρχουν και για τις φιλοδοξίες του Μ. Χρυσοχοΐδη και της Α. Διαμαντοπούλου ενώ δεν θεωρούν ότι έχει παραιτηθεί από τη διεκδίκηση κεντρικού ρόλου ο Κ. Σκανδαλίδης. Πιστεύουν ότι οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ενθαρρύνουν τους βουλευτές, παρέχοντάς τους στο παρασκήνιο υποστήριξη. Από το κάδρο δεν λείπει και ο Χρ. Παπουτσής, παρότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι από τους βασικούς υποστηρικτές του Γ. Παπανδρέου.
Χωρισμένη στα τρία
Στα τρία έχουν χωρίσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου.
Στους "καλούς" ανήκουν όσοι είτε δεν μιλούν είτε στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική.
Στους "κακούς" είναι παπανδρεϊκοί και εκσυγχρονιστές που τα λένε έξω από τα δόντια.
Στους "απρόβλεπτους" όσοι έχουν απειλήσει πως μπορεί να καταψηφίσουν ή να παραιτηθούν. Πρόκειται για στελέχη όπως η Χρ. Αράπογλου που αντιδρά στην πώληση της ΕΥΑΘ και ο Α. Αθανασιάδης που θέτει θέμα δημοσίου ελέγχου στη ΔΕΗ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ