Type Here to Get Search Results !

«Στοπ» στις υπερπτήσεις στο Αιγαίο προτείνει στην επόμενη τουρκική κυβέρνηση

Σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων της Άγκυρας με την Ελλάδα και την Κύπρο καλεί το Ινστιτούτο Διεθνών Κρίσεων (ICG) την τουρκική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής, ανάμεσα στις οποίες είναι να σταματήσει τις υπερπτήσεις «πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά».
Το Ινστιτούτο, με έδρα τις Βρυξέλλες, αναφέρει σε κείμενό του με το τίτλο «οι δέκα βασικές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης στην Τουρκία» πως η Άγκυρα θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για συμβιβασμό με την Ελλάδα στο ζήτημα του Αιγαίου, «μαζί με παρόμοια βήματα από την Αθήνα», καθώς η διαμάχη είναι μάλιστα «περισσότερο ψυχολογική και πολιτική παρά πραγματική».
Σε αυτήν την κατεύθυνση, η Άγκυρα -όντας «στρατιωτικά ισχυρότερη», σύμφωνα με το κείμενο- θα πρέπει να σταματήσει τις «πτήσεις μαχητικών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά» ώστε να δείξει πως υπάρχει περιθώριο επίλυσης της διαμάχης με συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών. Όσον αφορά δε την Κύπρο, το ICG καλεί την Τουρκία να επιδιώξει επανένωση του νησιού με βήματα όπως το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της για την Κύπρο -κάτι που, υποστηρίζει, και θα ξεπάγωνε μερικά κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αλλά και θα εξομάλυνε τις σχέσεις με τους Ελληνοκυπρίους.
Θετικό επίσης θα ήταν να ξεκινήσει «έναν πραγματικό, δομημένο διάλογο με τις κυπριακές Αρχές» για την αναζωογόνηση των προσπαθειών επίλυσης. Η αμοιβαία δυσπιστία Άγκυρας και Λευκωσίας είναι το βασικότερο εμπόδιο για την επίλυση του Κυπριακού, λέει το ICG.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ