Type Here to Get Search Results !

Διάλογος για πέντε «ιερά» αιτήματα

Πέντε κρίσιμα ζητήματα για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας μπαίνουν σε διάλογο από μεικτή επιτροπή που θα συσταθεί με εκπροσώπους των δύο πλευρών. Αυτό συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, στην οποία συμμετείχε και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο των «ιερών» αιτημάτων που θα εξετάσει η Επιτροπή αφορούν:
1. Στην αποδέσμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας (π.χ. εκτάσεις που αμφισβητούνται από το Δημόσιο ως δασικές) με «αντάλλαγμα» τη συνδιαχείριση των εσόδων που θα εισρεύσουν από την αξιοποίησή της στο Ταμείο Εκκλησιαστικής Πρόνοιας.
2. Την απόσυρση της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος να θέσει ζήτημα εφαρμογής του νόμου 1611 του 1950 που προβλέπει ότι όλα τα ΝΠΔΔ -άρα και Εκκλησία, μητροπόλεις και ναοί- οφείλουν να καταθέσουν τα χρηματικά τους διαθέσιμα σε ειδικό λογαριασμό της τράπεζας, ώστε η ίδια αποκλειστικά να τα διαχειρίζεται.
3. Τη διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα και των ωρών διδασκαλίας των Θρησκευτικών στο «Νέο Λύκειο», αλλά και ζητήματα αναβάθμισης εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.
4. Την επανεξέταση του ευαίσθητου ζητήματος της «εικαζόμενης συναίνεσης» για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων σώματος, όπως προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
5. Την κάλυψη των κενών θέσεων κληρικών κυρίως σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας.
Το υπόμνημα της Εκκλησίας περιελάμβανε ακόμη το ζήτημα της Κάρτας του Πολίτη, για το οποίο φαίνεται πως οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία μετά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν τίθεται θέμα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων.
«Χρειάζεται η συνεργασία μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας με τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο καθένας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Η Εκκλησία προσπαθεί να βοηθήσει και ο λαός προσβλέπει με αγωνία. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα ανακουφίσουν τον κόσμο», υπογράμμισε από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ