Type Here to Get Search Results !

Ελληνικά μυστικά στα Wikileaks

Τα διάσημα πλέον WIKILEAKS έχουν προκαλέσει αίσθηση διεθνώς, αποκαλύπτοντας σκοτεινές πτυχές κρίσιμων υπoθέσεων σε διάφορες χώρες. Η «Κ» εξασφάλισε τα απόρρητα τηλεγραφήματα των WIKILEAKS που αφορούν την Ελλάδα. Τα περισσότερα είναι χαρακτηρισμένα ως SECRET και προέρχονται από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Υστερα από αυτά καταγράφονται οι περισσότερες προσωπικότητες της ελληνικής πολιτικής ζωής, άλλοτε με γλαφυρό τρόπο και άλλοτε στα όρια του «διπλωματικού κουτσομπολιού». Μεγάλο ενδιαφέρον όμως έχει και το παρασκήνιο που αποκαλύπτεται γύρω από όλες τις μεγάλες υποθέσεις που ενδιέφεραν την Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια. Τα τηλεγραφήματα που αναφέρονται στην τρομοκρατία δείχνουν την ανησυχία των Αμερικανών για το ενδεχόμενο συνέχισης της δράσης της «17 Νοέμβρη» και τις υποψίες για την παρουσία ισλαμιστών τρομοκρατών ανάμεσα στους λαθρομετανάστες.
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Αμερικανών για τα ανοίγματα που έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή προς τη Μόσχα, τα οποία είναι προφανές ότι ενόχλησαν τις ΗΠΑ, με αποκορύφωμα τη στάση της Ελλάδος στην κρίση μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας. Στο θέμα των Σκοπίων ξετυλίγεται ένα περίπλοκο κουβάρι παρασκηνιακών διαβουλεύσεων πριν και μετά το ελληνικό βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Μέσα από τα σχετικά τηλεγραφήματα προκύπτει το γεγονός ότι οι Αμερικανοί, πέραν της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, χρησιμοποιούσαν άλλα κανάλια επικοινωνίας με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, όπως τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και ένα στενό διπλωματικό σύμβουλο του κ. Καραμανλή. Εντονο και «βυζαντινό» είναι όμως και το παρασκήνιο στις σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας αμέσως μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους και κατόπιν με την προσπάθεια των Αμερικανών να το ξαναπαρουσιάσουν με διαφορετικό περιτύλιγμα.
«Η Ρωσία είναι σημαντική χώρα για την Ελλάδα»
Το θέμα των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Κώστα Καραμανλή με τον Αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Σε τηλεγράφημα που φέρει ημερομηνία 5 Ιανουαρίου 2008 αναφέρεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε στον πρέσβη ότι «η Ρωσία θέλει να γίνει ηγέτιδα δύναμη», ενώ παρά το γεγονός ότι «ο Πούτιν δεν είναι δάσκαλος Δημοκρατίας», ο τέως πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι «οι αξίες της Ελλάδος δεν αλλάζουν».
Τον Αύγουστο του 2008 , οι ΗΠΑ θορυβήθηκαν από τη στάση της Ελλάδας στην κρίση μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας. Τηλεγράφημα της Ντέμπορα Μακάρθι, που θεωρείτο το υπ’ αριθμόν 2 της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, που χρονολογείται από τις 22 Αυγούστου του 2008, αναφέρει ότι ρώσοι ειδικοί αμυντικής βιομηχανίας πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα, προκειμένου να συζητήσουν την αγορά θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού ενώ η Βουλή έχει προγραμματίσει την επικύρωση της συμφωνίας για τον South Streem. «Εργαζόμαστε για να ακυρώσουμε και τις δύο αυτές ενέργειες που θεωρούμε ότι δεν είναι σωστές, αλλά λαμβάνουμε ανάμεικτα μηνύματα από Έλληνες αξιωματούχους» αναφέρει η Μακάρθι. Στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι οι αμερικανοί διπλωμάτες συνάντησαν τον Αντώνη Σαμαρά, που θεωρείται «έμπιστος του Καραμανλή» για το θέμα, ο οποίος συμφώνησε ότι η επίσκεψη των Ρώσων «δεν θα έμοιαζε καλή και υποσχέθηκε ότι όλοι όσοι έπρεπε να το μάθουν θα το μάθουν.
Οι εκτιμήσεις των αμερικανών διπλωματών για Σαμαρά-Μπακογιάννη
Με ιδιαίτερα θερμά λόγια εκφράζονται τα τηλεγραφήματα των αμερικανών διπλωματών για την Ντόρα Μπακογιάννη. «Η νέα υπουργός Εξωτερικών, μια φίλη των ΗΠΑ» είναι ο τίτλος του τηλεγραφήματος μετά τον ανασχηματισμό του Φεβρουαρίου του 2006. Στα έγγραφα, η κ. Μπακογιάννη περιγράφεται ως πολιτικός με «μετριοπαθείς θέσεις στα εξωτερικά θέματα και ιδιαίτερα δυναμικό λόγο στα θέματα της τρομοκρατίας, λόγω της οικογενειακής της εμπειρίας με την απώλεια του συζύγου της Παύλου Μπακογιάννη», ενώ θεωρείται ως η επικρατέστερη διάδοχος του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ.
Σε τηλεγράφημα του Ιανουαρίου του 2009, λίγο μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, η υπουργοποίηση του Αντώνη Σαμαρά θεωρείται «καθαρά σχεδιασμένη ως ένας τρόπος να επανεισαχθεί στην κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζοντάς τον για μεγαλύτερα πράγματα στο μέλλον». Επίσης, ο κ. Σαμαράς αναφέρεται ως «φιλοαμερικανός», ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται τόσο στην προσωπική του έχθρα με τη Ντόρα Μπακογιάννη, λόγω της πτώσης της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όσο και στο γεγονός ότι «είναι πολύ πιο συντηρητικός από τους αντιπάλους του και ιδιαίτερα από την Ντόρα Μπακογιάννη».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ