Type Here to Get Search Results !

Ερχεται απόσυρση κτιρίων

Απόσυρση κτιρίων, πράσινος ΓΟΚ, νέοςτρόπος έκδοσης τωνοικοδοµικών αδειών και αντικίνητρα για το υφιστάµενο σύστηµα της αντιπαροχής, είναι µερικοί από τους στόχους τού ΥΠΕΚΑ που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης κατά τη διάρκεια του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου των Αρχιτεκτόνων. «Στον σχεδιασµό του υπουργείου υπάρχει ατζέντα για νέο, πράσινο ΓΟΚ που θα ενσωµατώνει όλες τις εξελίξεις στον βιοκλιµατικό σχεδιασµό και επιδοτεί τα βιοκλιµατικά κτίρια. Ταυτόχρονα, θέλουµε να δηµιουργήσουµε αντικίνητρα για το υφιστάµενο σύστηµα της αντιπαροχής και να προωθήσουµε την απόσυρση γερασµένων κτιρίων», αναφέρονται στις προτάσεις τού αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος.
Παράλληλα, από το υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργάζονται τη δηµιουργία ενός νέου συστήµατος έκδοσης οικοδοµικών αδειών. Στόχος είναι ο πλήρης διαχωρισµός των αρχών αδειοδότησης και των αρχών ελέγχου, η απλοποίηση - επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης και η διαφάνεια µε τη θεσµοθέτηση της ηλεκτρονικής υποβολής και δηµοσίευσης των αδειών δόµησης.
Την ίδια ώρα, µελετάται να µπουν συγκεκριµένοι αρχιτεκτονικοί κανόνες – που θα βασίζονται στη φυσιογνωµία της περιοχής – για τους παράκτιους οικισµούς και τις περιαστικές ζώνες. «Γιατί να µην αναζητήσουµε πρότυπα και στις τοπικές εκφάνσεις της αγροτικής αρχιτεκτονικής της υπαίθρου, που µέχρι σήµερα έχει µελετηθεί λίγο;», αναρωτήθηκε ο κ. Σηφουνάκης.Στο µεταξύ, σε ό,τι αφορά την Αττική, σύµφωνα µε τα όσα έγιναν γνωστά στο συνέδριο, είναι ώριµες οι µελέτες – και υπό ένταξη για χρηµατοδότηση – για την ανάπλαση στις Πλατείες Θεάτρου, Αγ. Παντελεήµονα, Αττικής και Αγ. Νικολάου Αχαρνών.
«Σήµερα καλούµαστε να αλλάξουµε το κυρίαρχο µοντέλο ανάπτυξης της χώρας που βασίζεται σε µια άκρατη κατανάλωση οικονοµικών και περιβαλλοντικών πόρων και σε µιας χαµηλής ποιότητας παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών τόσο στον δηµόσιο όσο και στον ιδιωτικό τοµέα», αναφέρει µεταξύ άλλων, ο κ. Σηφουνάκης: «Καλούµαστε να δοµήσουµε µια οικονοµία που θα σέβεται τους φυσικούς πόρους και θα θέτει στο επίκεντρο την καινοτοµία, την ποιότητα και την εξωστρέφεια».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ